Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zorgspreekuur: antwoord op vragen over tandarts

15 DEC 2012

Hieronder enkele belangrijke vragen en antwoorden over de tandarts die deze week aan de orde kwamen tijdens het spreekuur zorgverzekeringen van De Telegraaf, OverGeld.nl, in samenwerking met de Consumentenbond en vergelijkingssite Independer.nl.

Foto: Johannes Dalhuijsen

Ik ben al jaren bij De Friesland verzekerd en heb al vanaf het begin de duurste tandartsverzekering. Nu ben ik aan het overwegen om deze polis om te zetten naar de goedkoopste tandartsverzekering. Daar ik in de afgelopen jaren geen extreem hoge kosten had en dit ook niet voor komend jaar verwacht. Maar als ik dit in 2014 weer wil omzetten naar een duurdere tandartsverzekering, mag mijn verzekeraar dan een tandartsverklaring eisen? En heb ik dan ook een wachttijd voordat ik gebruik kan maken van die duurdere tandartsverzekering?

Als u nu beslist om de verzekering te verlagen, kan het inderdaad zijn dat de zorgverzekeraar een verklaring wil als u de tandartspolis over een paar jaar weer verhoogt. U kunt dan wel altijd kijken of er een andere verzekeraar is die u wel zonder verklaring accepteert. Een wachttijd geldt eigenlijk nooit als u de verzekering per 1 januari afsluit.

Ik ben aan het uitzoeken wat voor ons gezin de beste zorgverzekering is. Nu heb ik een aantal offertes ontvangen, maar tot mijn verbazing staat bij allen in de kleine lettertjes dat indien je tand eruit valt of afbreekt of dat je een beugel nodig hebt, je of in het eerste halfjaar deze kosten zelf moet dragen of daar pas na een jaar gebruik van mag maken. Kunt u mij uitleggen hoe dit zit?

Voor orthodontie kan het inderdaad zijn dat een verzekeraar een wachttijd rekent. Dit is o.a. het geval bij De Amersfoortse, FBTO en Menzis.Voor tandartskosten wordt nooit een wachttijd gerekend als u het pakket gewoon per 1 januari in laat gaan.

Kunt u mij vertellen wat er precies in de basisverzekering zit als ik een tandprothese nodig heb?

Er wordt vanuit de basisverzekering 75% van uw kunstgebit vergoed. Als u ook de overige 25% vergoed wilt krijgen, moet u hier een aanvullende tandartsverzekering voor afsluiten.

De tandartskosten zijn in 2012 vrijgegeven, wat leidde tot forse prijsverhogingen. Kunt u mij vertellen wat er in 2013 gaat gebeuren?

Sinds 1 januari 2012 zijn de tandartstarieven inderdaad vrijgegeven. Tandartsen mochten zelf hun tarieven vaststellen en de verzekeraar vergoedde het bedrag dat zij marktconform vonden.Vanaf 1 janauri 2013 worden de tandartstarieven echter toch weer vastgesteld door de minister van Volksgezondheid. Voor komend jaar zullen de verzekeraars dus als het goed is weer alle kosten vergoeden.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur