Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

1 op 5 Nederlanders kort op zorgverzekering

28 MRT 2013

UTRECHT - Twintig procent van de Nederlanders bezuinigt op de zorgverzekering. Dat bleek donderdag uit cijfers van onderzoekinstituut Nivel. 1 op de 10 personen wisselde begin 2013 van zorgverzekering. Het jaar daarvoor was dat nog 8,4 procent.

Foto: Robert Hoetink

In 2011 stapte 7,6 procent van de Nederlanders over; de jaren daarvoor schommelde het percentage wisselaars rond de 5 procent. Begin 2013 was een opvallend sterke stijging te zien van het aantal overstappende jongeren.

De hoogte van de totale premie blijkt de belangrijkste reden om te wisselen van zorgverzekeraar. Bij 34 procent van de wisselaars is dat de oorzaak. Ook de hoogte van de basispremie (21 procent) en de dekking en premie van de aanvullende verzekering (14 procent) zijn redenen om te switchen. Ook neemt het aantal mensen met een aanvullende verzekering langzaam af. Anderen verhogen hun vrijwillige eigen risico om geld te besparen.

18- tot en met 39-jarigen wisselen nog steeds het vaakst van verzekering (16,5 procent). Van de mensen tussen de 40 en 64 jaar stapte 6,1 procent over en van de 65-plussers slechts 1 procent. Ook voorgaande jaren wisselden jongeren vaker dan ouderen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Beleggen is een serieuze optie met de lage spaarrentes


Verstuur