Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Buikpijn van zorgrisico

02 DEC 2013 Patricia Boon en Jan-Willem Navis

AMSTERDAM - Honderdduizenden patiënten hebben de grootste moeite om het verplichte eigen risico aan hun zorgverzekeraar te betalen. Per dag melden zich honderden mensen aan voor een betalingsregeling.

Foto: ANP XTRA

Alleen al bij zorgverzekeraar Menzis vragen rond de 8000 personen per maand om uitstel. Coöperatie VGZ meldt dat ruim 300.000 klanten een betalingsregeling hebben getroffen. Het aantal mensen dat bij CZ aanklopt met betaalproblemen is in een jaar verdrievoudigd. „Dit jaar zijn dat er al 120.000 en voor volgend jaar voorzien we weer een forse stijging”, aldus een woordvoerster.

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit eigen risico is ingesteld omdat blijkt dat verzekerden minder snel zorgkosten maken als ze zelf een deel daarvan moeten betalen. Voor dit jaar bedraagt het eigen risico 350 euro. Volgend jaar komt daar een tientje bij. In dit artikel staat welke zorg onder het eigen risico valt en welke niet.

Lastig

Steeds meer mensen lukt het nu niet meer om de 350 euro te betalen. „De maandelijkse zorgpremie is voor de meeste consumenten nog wel planbaar, maar het eigen risico blijkt in veel gevallen toch te lastig”, vertelt de zegsman van Menzis. Voor VGZ en Achmea geldt hetzelfde.

Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud herkent dat probleem. „Bedrijven grijpen steeds sneller in als consumenten niet betalen. De druk op de consument ligt daardoor erg hoog, ook al omdat de crisis nog steeds voortduurt. De belangrijkste zaken, zoals gas, licht en water, gaan voor. Daarna komt de rest”, laat de woordvoerster weten.

Zorgverzekeraars moeten van minister Schippers (Volksgezondheid) zoveel mogelijk afspraken maken over betalingsregelingen. Wanneer iemand als wanbetaler te boek staat, wordt de zorgpremie namelijk met 30 procent boete verhoogd en waar mogelijk geïnd bij de werkgever. Door de crisis hebben ruim 300.000 mensen al een achterstand op hun gewone premie.

Potje

Om het betalen van het eigen risico te vergemakkelijken, kunnen klanten van CZ al opgeven of ze een aparte betalingsregeling voor die eigen bijdrage willen afsluiten. Hierbij wordt maandelijks bovenop de premie geld opzij gezet. Ook bij andere verzekeraars kunnen klanten afspraken maken over gespreide betaling. VGZ biedt bijvoorbeeld verschillende opties, daar kan men er kort of lang over doen om het geld terug te betalen.

Oninbare premies en eigen risico worden door de wel betalende verzekerden opgebracht. Elke zorgverzekeraar berekent hiervoor een opslag op de jaarpremie. Bij DSW is dat bijvoorbeeld 13 euro per jaar, bij VGZ ruim 80 euro.

Het is maand van de zorgverzekering op OverGeld.nl. Nieuws en tips voor een goede én goedkope polis vindt u hier op de speciale site over zorg en geld van De Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur