Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Scheidingen te vaak ten koste van kinderen'

31 MRT 2014 Gijsbert Termaat

DEN HAAG - Advocaten zijn er bij gebaat om vechtscheidingen voor de rechtbank te brengen, omdat dit hen het meeste geld oplevert. Dit gaat vaak ten koste van het welzijn van de kinderen, zodat het systeem op de helling moet.

Kinderombudsman Marc Dullaert.
Kinderombudsman Marc Dullaert.
Foto: LIGTENBERG, SERGE

Dat stelt Kinderombudsman Marc Dullaert in zijn adviesrapport ’Vechtende ouders, het kind in de knel’ dat vandaag verschijnt. „Het huidige systeem werkt escalatie in de hand en maakt eindeloos procederen mogelijk. Er is een perverse prikkel omdat advocaten per zitting betaald worden, waardoor het loont om lange juridische procedures te voeren, in plaats van met elkaar om de tafel te gaan."

Dullaert pleit daarom voor een fundamenteel andere aanpak. „Ik wil verplichte mediation, verplichte scheidingseducatie aan ouders, een regierol voor de rechter en het sneller inschakelen van een bijzondere curator die het belang van het kind behartigt. Vroeger signaleren, eerder ingrijpen en de regie voeren op één plek. Dat zijn de sleutels voor een effectievere aanpak van vechtscheidingen, waarbij tegelijkertijd het belang van het kind voorop staat.”

Jaarlijks besluiten 70.000 stellen met minderjarige kinderen hun relatie te stoppen. Ongeveer 20% van die scheidingen verloopt problematisch en een deel loopt uit op een vechtscheiding, waarbij ouders het belang van hun ex-partner en van hun kinderen uit het oog verliezen. Geschat wordt dat er op dit moment 16.000 kinderen ernstige last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar zo’n 3.500 nieuwe kinderen bij”, stelt Dullaert, die door de Tweede Kamer werd aangesteld om gevraagd en ongevraagd advies te geven over het welzijn van kinderen in ons land.

„Het systeem van gefinancierde rechtsbijstand is zo ingericht dat je steeds nieuwe toevoegingen kunt aanvragen voor opvolgende procedures. Advocaten krijgen dus per procedure betaald. Dit maakt dat ze rechtstreeks belang hebben bij doorprocederen, ook als ze weten dat dit weinig kans van slagen heeft. Ik roep advocaten dan ook op om kritisch te kijken naar een zaak en het belang van kinderen bespreekbaar te maken bij hun cliënt.”

Voor zijn nieuwste adviesrapport putte de Kinderombudsman uit de talloze verhalen die bij hem binnen kwamen van ouders, kinderen en grootouders over vechtscheidingen. Daarnaast werd gesproken met tientallen deskundigen, zoals familierechters, advocaten en mediators, psychologen en jeugdzorgprofessionals.

Natuurlijk zijn lang niet alle advocaten gericht op hun eigen gewin. „Maar dat het systeem ruimte biedt om steeds door te blijven procederen, is een verkeerde prikkel”, meent de Kinderombudsman, die ziet dat ook ouders zelf belang hebben bij doorprocederen. „Zeker als de ene partij recht heeft op gefinancierde rechtsbijstand en de andere ouder zelf de advocaat moet betalen á 250 euro per uur. Op die manier proberen ze elkaars leven zuur te maken.”

Uit onderzoek is bekend dat het niet de scheiding op zich is die schadelijk is voor kinderen, maar wel de strijd waarbij ouders elkaar beschuldigen, beschimpen en bevechten. Dullaert: „Hun kinderen kampen met angst, verdriet, loyaliteitsconflicten en schuldgevoel. Met dit rapport wil ik allereerst ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun kinderen te beschermen. Want het betrekken van kinderen in een vechtscheiding is gewoon een vorm van kindermishandeling.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur