Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA

Patiënt in ijzeren greep huisarts

02 JUL 2014 Patricia Boon en Arianne Mantel

UTRECHT - Overstappen naar een andere huisarts lukt in ons land maar in één op de drie gevallen. De gewenste nieuwe huisarts neemt bijvoorbeeld geen patiënten aan als er geen toestemming is van de huidige arts of er wordt gezegd dat men in het verkeerde postcodegebied woont.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de huisartsenzorg van patiëntenfederatie NPCF onder 11.000 patiënten. Van hen wilden 1100 personen veranderen van huisarts, maar dat bleek knap lastig. De ondervraagden menen dat huisartsen onderling afspraken maken over het overnemen van patiënten.

„De gebruikte argumenten om te weigeren zijn oneigenlijk. Mensen moeten kunnen overstappen als ze dat willen”, stelt directeur Wilna Wind van de NPCF. „Dit is een hardnekkig probleem dat al jaren speelt. Daar moet echt iets aan worden gedaan. Een patiënt moet de huisarts kunnen kiezen die hij wil, waarbij het enige criterium is dat de huisarts binnen een kwartier afstand van de patiënt zetelt.”

Vertrouwen

De helft van de overstappers wil weg omdat hij ontevreden is over de huisarts. Ruim een derde van hen geeft aan geen vertrouwen te hebben in de huisarts. Drie van elke tien overstappers zijn het niet eens met de huisarts.

Patiënten geven hun huisarts gemiddeld een 8. Wind: „Dat is in lijn met de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl van de NPCF. Maar ondanks dat hoge cijfer is lang niet alles in orde. Bijna de helft van de patiënten zegt dat iedereen kan horen wat er aan de balie wordt gezegd. Ook storen de patiënten zich aan de onbereikbaarheid, vooral op maandag en vrijdag. Eén op de vijf patiënten meent dat de assistente niet goed beoordeelt of een afspraak nodig is.”

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging moet de patiënt zich in principe bij de huisarts van keuze kunnen inschrijven. „Er zijn situaties waarin hiervan kan worden afgezien, maar dat moet door patiënt en arts gezamenlijk gebeuren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is of bij verschillen in visie over zorgverlening, zoals euthanasie.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur