Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Inkoopfonds moet ruimte brengen op woningmarkt

06 MRT 2009

DEN HAAG - Er moet een inkoopfonds komen voor woningverkopers die hun huis niet kwijtraken. Als het oude huis onverhoopt te lang onverkocht blijft, neemt zo'n fonds de woning tegen een gegarandeerde minimumwaarde over.

Wanneer het fonds het pand later weer voor een betere prijs aan de man brengt, kan de oude eigenaar alsnog delen in de winst. Dit is één van de oplossingen voor de kredietcrisis die de 32 grootste gemeenten gisteren hebben aangeboden aan minister Van der Laan (Wonen). "We zien in al onze steden bouwprojecten die stilvallen, mensen die hun baan verliezen en huisbezitters die het niet meer aandurven hun huis nog te koop te zetten", zegt wethouder Jan Hamming uit Tilburg.

Volgens de gemeenten valt de woningmarkt stil omdat te veel woningkopers het deksel op de neus krijgen bij banken. "Ze krijgen niet meer zo makkelijk een lening, terwijl ze eigenlijk gewoon kredietwaardig zijn", meent Hamming. Een landelijk inkoopfonds kan angstige verkopers die vrezen hun huis nog amper kwijt te raken, meer vertrouwen geven. In totaal vraagt de zogenaamde G27+, waar de vier grootste Randstadsteden niet in zitten, het kabinet jaarlijks om 490 miljoen, gedurende tien jaar. Daartegenover zetten de gemeenten 39 miljard over tien jaar.

Met zo'n bedrag blijft de stadsvernieuwing overeind, kunnen oude panden energiezuiniger worden gemaakt en kunnen nieuwbouwprojecten mogelijk toch doorgang vinden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur