Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Banken blokkeren afkoop woekerpolissen

21 NOV 2014

Banken werpen drempels op om de woekerpolis uit de hypotheekconstructie te halen. Dat melden financieel advieskantoren. De AFM heeft de banken een waarschuwingsbrief gestuurd.

Dat meldt de stichting ODIN. In ons land zijn nog 650.000 huishoudens met een woekerpolis die is verpand aan de hypotheek. De AFM heeft de aanpak van deze polissen aangemerkt als prioriteit: voor eind volgend jaar moeten alle woekerpolissen uit hypotheken zijn verwijderd.

Vermogen

Omdat inmiddels bekend is dat woekerpolissen qua opbouw van vermogen niet verder komen dan 30% tot 70% van het bij aanvang door verzekeraars berekende eindkapitaal, wordt veel minder afgelost dan verwacht. De restschuld is dan mogelijk niet meer betaalbaar, waardoor gedwongen verkoop volgt.

Advieskantoren die hypotheekconstructies willen ontwoekeren,  lopen tegen barrières aan bij banken. Doorlooptijden van zes tot twaalf maanden om een en ander voor elkaar te krijgen zijn geen uitzondering.

Weigering

Een aantal banken weigert advieskantoren zelfs alle toegang tot hun systemen of doet alleen zaken met een zelf geselecteerde groep advieskantoren, die zich moeten conformeren aan de interne regels van deze aanbieders.

De situatie loopt zo uit de hand, dat de AFM een waarschuwingsbrief naar banken heeft gestuurd, waarin de twaalf belangrijkste barrières worden opgesomd die banken per direct moeten wegnemen. De belangrijkste voor consumenten zijn:

1. Er mag geen inkomenstoets plaatsvinden bij het aanpassen van de hypotheek

2. Als in de nieuwe situatie het oorspronkelijke doelkapitaal niet wordt bereikt, mag dat geen belemmering zijn

3. Omzettingen moeten binnen 14 dagen plaatsvinden

4. De bank mag een alternatief product voor de woekerpolis bij een andere aanbieder niet weigeren

5. Er mag geen beroep worden gedaan op ‘systeemtechnische beperkingen’

6. Een waardedaling van de woning mag geen belemmering vormen voor omzetting van de woekerpolis

7. Banken moeten omzettingen gratis uitvoeren  - nu wordt nog door de meeste banken € 250,00 aan administratiekosten in rekening gebracht.

Volgens voorzitter Jeffrey Leichel van Stichting ODIN is de waarschuwing van de AFM een stap in de goede richting. ,,Dit is heel goed nieuws voor consumenten. Alhoewel nog niet alle barrières zijn weggenomen, zullen honderdduizenden huiseigenaren kunnen profiteren van deze nieuwe situatie. Het is nu echt de moeite waard om de polis te bespreken met een daarin gespecialiseerd onafhankelijk advieskantoor.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur