Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Hypotheekrente daalt nog verder

01 DEC 2014 Jan Braaksma

Er lijkt geen rem te staan op de almaar verder dalende hypotheekrente. Wie vorige week een hypotheek van 250.000 euro afsloot en de rente voor tien jaar vastzette, was gemiddeld 120 euro per maand voordeliger uit dan een jaar geleden.

Uit data van Moneyview blijkt dat de hypotheekrente op zo'n hypotheek gemiddeld 3,08 procent bedroeg, terwijl dat een jaar geleden nog 4,07 procent was. In 2011 stond die rente zelfs op 4,89 procent.

Goedkoper wonen

Dat betekent dat de maandlasten bij een nieuwe hypotheek flink gedaald zijn. Een hypotheek van 250.000 euro met NHG een rentevaste periode van 10 jaar kost netto zo'n 371,7 euro (bij hypotheekrenteaftrek tegen 42 procent). Een jaar geleden waren de netto lasten van zo'n hypotheek 492 euro per maand, in 2012 584 euro en in 2011 590 euro per maand.

Hypotheeknemers mogen ECB-president Mario Draghi dankbaar zijn. De centrale bankier verlaagde in september het belangrijkste rentetarief voor de Europese banken naar iets boven nul. Daardoor daalde ook de hypotheekrente flink.

Kopen of huren? Reken hier uit wat voor u het voordeligst is.

Besparen

Ook de rente op andere hypotheekvormen is flink gezakt. De rente op een hypotheek met rentevaste periode van 5 jaar bedroeg vorige week gemiddeld 2,55 procent, concludeert Moneyview. Een jaar eerder was dat 3,29 procent. Ten opzichte van 2011 is het verschil nog groter, toen stond de rente op 4,2 procent.

 

Abonneer u hier gratis op de wekelijkse DFT Geld Nieuwsbrief

 

De variabele rente is gezakt van gemiddeld 2,7 procent vorig jaar naar 2,39 procent vorige week. Bij een hypotheek van 250.000 euro en hypotheekrenteaftrek tegen 42 procent betekent dat een maandelijkse besparing van meer dan 35 euro.

Oversluiten?

Helaas merken de meeste huizenbezitters de daling nog niet in hun maandlasten, omdat zij hun rente jaren geleden voor een hoog tarief hebben vastgezet.

Lees ook: Voordeel oversluiten hypotheek valt menigeen tegen

 

 

 

Nieuw op DFT !

 

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch acht verhalen in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie

 

 

Bekijk hieronder de video: Tips bij het kopen van een huis

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.34
+ / - -0.06%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur