Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

'Bestaande hypotheken minstens 2 miljard te duur'

19 OKT 2015

Door de extreem lage hypotheekrentes zijn grote besparingen mogelijk op bestaande hypotheekleningen. Als de helft van alle huiseigenaren 1% minder hypotheekrente betaalt, vloeit er jaarlijks bijna twee miljard euro terug in de zakken van de consument.

Die conclusie trekt stichting ODIN, kennisplatform voor financiële dienstverleners. op basis van eigen onderzoek. Volgens de stichting is op dit moment sprake van "[een] unieke markt waarin alle partijen [lijken te] winnen."

Bodemprijzen

De lage hypotheekrente staat op dit moment onder de 3%, terwijl die vijf jaar geleden nog op 5,2% stond. Experts denken dan ook dat bodem van rentemarkt is bereikt, waardoor een maximaal voordeel kan worden behaald.

Daarnaast verwachten experts dat een rentestijging binnen afzienbare tijd noodzakelijk is om de economie weer op gang te krijgen.

Ook de Nederlandse Staat heeft zijn voordeel bij een structurele verlaging van de hypotheekrente. De 1% lagere hypotheekrente betekent ook jaarlijks ruim 1,3 miljard minder hypotheekrenteaftrek. Geldverstrekkers worden momenteel door Den Haag daaarom onder druk gezet om huiseigenaren “zo snel mogelijk te laten meeprofiteren van de extreem lage rentes”.

Verliezers blijken winnaars

Hoewel het klinkt alsof de hypotheekverstrekkers het zwaar hebben vanwege lage rente-inkomsten, is het tegendeel waar.

“Bij geldverstrekkers gaat het niet om de hoogte van de hypotheekrente, maar om de winstmarge die ze kunnen behalen. En die is op dit moment ook historisch hoog. Vaak zelfs honderden procenten! Het inkopen van geld is voor hypotheekaanbieders namelijk zo goed als gratis", zegt stichting ODIN-voorzitter Jeffrey Leichel.

"Door de zeer aantrekkelijke marge op hypotheken betreden ook nieuwe aanbieders de markt. En dat zet de marge onder druk. Door bestaande hypotheken weer voor langere tijd vast te zetten tegen de aantrekkelijke rentemarges van dit moment wordt de hoge winstmarge behouden. Vaak is de winstmarge op nieuwe rentevaste periodes zelfs hoger dan in de oude situatie. Een geldverstrekker gaat dan gek genoeg meer aan de hypotheek verdienen.”

Directe besparing

Op een gemiddelde hypotheek kan een huiseigenaar al snel een directe besparing van € 200,00 per maand realiseren. Voor consumenten waarvan de huidige rentevaste periode in de hypotheek nog niet afloopt is er de mogelijkheid om vroegtijdig over te stappen.

Er is dan sowieso sprake van een boeterente, en soms extra kosten. In sommige gevallen kunnen de boeterente en kosten ook in de nieuwe hypotheek worden opgenomen. Het verschilt dan ook per persoon of een overstap voordelig is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur