Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Bouwe Kuik, oprichter van BijBouwe
Bouwe Kuik, oprichter van BijBouwe
Foto: Archief

Hypotheek straks 'realtime' af te sluiten

04 MRT 2016 Bernard Vogelsang

Woningkopers kunnen straks ’realtime’ een hypotheek afsluiten via internet. Het wekenlang wachten op groen licht van de bank is dan voorbij, voorspelt oprichter Bouwe Kuik van de nieuwe online hypotheekverstrekker BijBouwe.

BijBouwe probeert de wachttijd voor huiskopers al zoveel mogelijk in te korten. Zij kunnen op de website van de hypotheekaanbieder binnen tien minuten bekijken hoeveel er geleend kan worden en tegen welke rente. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, kunnen zij vervolgens in vijf dagen bij de notaris zitten om de koop rond te maken.

„Ondanks alle technologische innovaties gaat het afsluiten van een hypotheek vaak nog net zoals dertig jaar geleden. De hypotheeksector is één van de laatste bastions waar het proces centraal staat en niet de klant. Wij willen daar verandering in brengen”, zegt Kuik.

Financieel zelfvertrouwen

Wie zonder advies een hypotheek op BijBouwe afsluit, is voordelig uit. Dat kost 595 euro voor starters en 695 euro voor doorstromers en zzp-ers. „Dit is vooral geschikt voor mensen met een zeker financieel zelfvertrouwen”, benadrukt Kuik.

Woningkopers kunnen voor circa 595 euro extra ook een financieel adviseur van BijBouwe inschakelen of zelf een onafhankelijk adviseur in de arm nemen. De hypotheekaanbieder stelt advies verplicht voor directeuren-grootaandeelhouders en voor consumenten met een complexe hypotheek uit het verleden.

Rocket Mortgage

In de Verenigde Staten is het bij Rocket Mortgage al mogelijk om in een handomdraai een hypotheek af te sluiten. BijBouwe wil die kant ook op en spreekt daarom met de overheid om het voor woningkopers mogelijk te maken om hun inkomensgegevens te kunnen uploaden op de hypotheeksite. Zij zijn dan niet meer onnnodig veel tijd kwijt met het opvragen van een werkgeversklaring.

„Wij willen geen flitshypotheken verstrekken. Wel zien wij graag dat mensen een bewuste keuze maken als zij een woning kopen. Zodra zij die beslissing hebben genomen, willen wij dat zij de hypotheek zo snel mogelijk kunnen regelen”, aldus operationeel directeur Daan Potjer.

Dynamic Credit

BijBouwe is een initiatief van het Amsterdamse bedrijf Dynamic Credit, dat ruim €6 miljard aan vermogen van pensioenfondsen en banken steekt in hypotheken. BijBouwe streeft in de hypotheeksector naar een marktaandeel van 3 tot 5%.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur