Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Peter Schoonen

’Chaos op hypotheekmarkt’

09 MRT 2016

Amsterdam - Wie de komende maanden een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, moet extra goed oppassen met het papierwerk. Het plots uitstellen van de nieuwe Europese hypotheekrichtlijn door minister Dijsselbloem (Financiën) zorgt voor chaos op de hypotheekmarkt.

„De verschillen in acceptatieprocessen bij verschillende geldverstrekkers en het werken met voorlopige hypotheekoffertes kan bij consumenten makkelijk tot misverstanden leiden”, waarschuwt plaatsvervangend voorzitter Mark Sanders van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners.

De nieuwe Europese hypotheekrichtlijn zou oorspronkelijk later deze maand in ons land van kracht worden, maar minister Dijsselbloem (Financiën) heeft de inwerkingtreding afgelopen week met enkele maanden uitgesteld. De nieuwe richtlijn verbiedt hypotheekverstrekkers een voorbehoud te maken over de kredietwaardigheid van hun klant. Een eenmaal getekende hypotheek mag niet meer worden ontbonden of gewijzigd in het nadeel van de consument.

Veel banken zullen daarom pas een offerte verstrekken als een klant alle gegevens heeft aangeleverd. Wie dat niet weet, kan in de problemen komen met de aankoop van een huis, waarschuwen de hypothecair planners. Vaak wordt de koopovereenkomst immers al getekend voordat de hypotheek rond is, en wordt daarin een ’financieringsvoorbehoud’ opgenomen De koper heeft daar dan nog vier tot zes weken voor, krijgt hij de financiering niet rond dan moet hij 10% van de koopsom betalen.

Huizenkopers zouden door de verwarring over de regels „onjuist in de veronderstelling kunnen verkeren dat de financiering al definitief rond is. Ze lopen het risico op de boete van 10% als het financieringsvoorbehoud verloopt”, zegt Sanders.

Begin deze maand luidde de Nederlandse Vereniging van Banken ook al de noodklok over de nieuwe Europese hypotheekrichtlijn. De details waren volgens de bankiers te onduidelijk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur