Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

'Grote behoefte aan woningen in middensegment'

13 SEP 2016 Patricia Boon

Amsterdam - Nog steeds is er een flink tekort aan huurwoningen in het middensegment. Als het aanbod niet snel toeneemt, wordt wonen in de grote steden voor een groeiende groep huishoudens onbereikbaar.

Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM). Huishoudens die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een hypotheek, moeten huren in de vrije huursector.

„Met name in de grote steden is het tekort nijpend en dreigen grote groepen huishoudens geen passende woning meer te kunnen vinden”, aldus de partijen.

Eisen

Ger Jaarsma, voorzitter NVM: „Vanwege striktere eisen aan de toewijzing van sociale huurwoningen en maatregelen om de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen, zijn meer huurders aangewezen op de vrije sector. Een gevolg van de strengere hypotheeknormen is dat steeds meer mensen eerst moeten huren voor zij een woning kunnen kopen.”

„Daarom is het is voor een goed functionerende woningmarkt essentieel dat er vrije sector huurwoningen aan de totale woningvoorraad worden toegevoegd”, aldus Eric Verwey, voorzitter van VGM. „Maatregelen die getroffen dienen te worden zijn onder meer het toewijzen van bouwlocaties voor vrije sector huurwoningen, in woningbouwplannen een substantieel aandeel vrije sector huurwoningen opnemen en het stimuleren van de verkoop van duurdere corporatiewoningen.”

Stijging huurprijzen

De huurprijs per vierkante meter voor een vrije sector huurwoning is ten opzichte van vorig jaar met 5,9% gestegen, zo werd onlangs bekend gemaakt. Dit percentage is echter een gemiddelde. Vooral de appartementen werden duurder en dan met name de appartementen in de Randstadprovincies zoals Noord-Holland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.65
+ / - 0.0%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur