Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

'€10 mln voor gedupeerde hypotheekklanten'

20 MRT 2017

AMSTERDAM - ABN Amro en Rabobank verwachten elk €5 miljoen te moeten terugbetalen aan klanten die hun hypotheek hebben overgesloten. De banken hebben daarbij te hoge boeterentes in rekening gebracht, constateerde de Autoriteit Financiële Markten vanochtend.

Bij ABN Amro gaat het om 15.000 klanten die mogelijk gecompenseerd worden, bij Rabobank om 10.000 huiseigenaren. Iedereen die sinds 14 juli vorig jaar een hypotheek heeft overgesloten, heeft mogelijk recht op compensatie. Per geval zou het gaan om ongeveer 3000 euro.

Sinds 14 juli vorig jaar ziet de AFM erop toe dat banken niet te hoge oversluitboetes rekenen. Over wat precies te hoog is en wat niet, bestond echter onduidelijkheid. Daarom startte de toezichthouder een onderzoek. Het resultaat daarvan is maandag gepubliceerd.

De AFM maakte daarbij zelf geen inschatting van de schade van gedupeerden. De financiële waakhond roept banken wel op alle sinds 14 juli vorig jaar te veel geïnde boetes terug te betalen en zegt later dit jaar te zullen checken of dit ook echt gebeurt.

ING

Ook ING heeft toegezegd de kosten van het oversluiten opnieuw te berekenen, eveneens vanaf 14 juli. Hoeveel geld daarmee ongeveer gemoeid is, meldde ING niet. SNS-moederbedrijf de Volksbank zei de vergoedingen van ongeveer 2500 klanten te herberekenen. Zij betaalden gemiddeld 2900 euro per transactie.

De banken gaven daarmee geen gehoor aan de oproep van belangenclub Vereniging Eigen Huis (VEH), die een "moreel appel" deed om de AFM-leidraad met terugwerkende kracht over een periode van minimaal vijf jaar toe te passen.

Volgens de AFM bestonden er voor 14 juli 2016 "geen specifieke wettelijke regels". Oversluitclaim betwist dit echter en probeert al enige tijd gedupeerden te verzamelen voor een collectieve claimprocedure.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur