Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Nederland, Vleuten, Vleuterweide, 5 april 2014. Open Huizendag, Open Huis, koophuis, verkoop, makelaar, particulier, bezichtiging, nieuwbouw, opgeleverd, bouwvak, bouwfase, afwerken, meer-werk, modelwoning, Foto: Werry Crone  

Publication Date: April 2, 2016  Page: RE003  Section: Reiskrant  Publicatie: NL  Edition: R
Foto: Werry Crone

Te weinig huizen voor makelaars

30 MRT 2017 Bernard Vogelsang

Leeuwarden - Makelaars in Amsterdam en Utrecht dreigen in de problemen te komen door de oververhitte woningmarkt.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma
NVM-voorzitter Ger Jaarsma
Foto: Rene Bouwman

Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma is het woningaanbod in beide steden zo krap, dat makelaars fors minder huizen verkopen en dus de benodigde omzet niet kunnen halen. „We verwachten in 2017 de eerste faillissementen van makelaarskantoren in Amsterdam en Utrecht”, waarschuwt hij.

Bouwen

Om het grote tekort aan woningen aan te pakken, moeten Amsterdam en Utrecht volgens Jaarsma slechts één ding doen: „Bouwen, bouwen en bouwen.” De hoofdstad zet momenteel wel in rap tempo nieuwe woningen neer, aldus de voorman van de makelaars. „Maar in Utrecht moet de bouwproductie omhoog.”

Het krappe woningaanbod in de grote steden is zaterdag ook te merken tijdens de NVM Open Huizen Dag. In 2015 waren er 40.000 woningen te zien, nu maar 22.000.

Gezond aanbod

Volgens Jaarsma kampen ook makelaarskantoren en woningzoekenden in Eindhoven en de stad Groningen met een te gering huizenaanbod. In Rotterdam en Den Haag speelt dit probleem minder.

In de meeste andere delen van Nederland kunnen woningkopers kiezen uit een gezond aanbod van vijf tot tien geschikte huizen. Alleen in Oost-Groningen en delen van Limburg en Zeeland is het woningaanbod ruimer.

Volgende kabinet

Voor het volgende kabinet heeft Jaarsma trouwens ook een boodschap: „Laat de woningmarkt met rust.” Sinds de crisis zijn diverse maatregelen doorgevoerd, waaronder beperking van de hypotheekrenteaftrek en strengere leennormen voor woningkopers. De NVM-voorzitter vindt dat de huizenmarkt de komende jaren nodig heeft om alle maatregelen te verwerken. „Als het nieuwe kabinet opnieuw met grote veranderingen zou komen, loop je het risico dat de woningmarkt op slot gaat.”

Maximale hypotheek

Kopers kunnen vanaf volgend jaar een maximale hypotheek van 100% van de woningwaarde krijgen. In 2012 mocht er nog voor 106% worden geleend. In Europa gaan stemmen op om deze zogenoemde loan-to-value verhouding verder te verlagen naar maximaal 90%, maar Jaarsma ziet daar niets in.

„President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank moet zich in Europa ook niet de les laten lezen. Hij moet juist uitleggen dat wij het in Nederland beter doen dan andere Europese landen. Weliswaar zijn er hoge hypotheekschulden in Nederland, maar daar staan ook goed gevulde pensioenpotten tegenover.”

Geen makelaar

Jaarsma is inmiddels bijna een jaar voorzitter van de NVM. In het ruim honderdjarige bestaan van de makelaarsorganisatie is hij de eerste voorzitter die zelf geen makelaar is.

„Het voordeel daarvan is dat ik een voorzitter kan zijn voor iedereen, dus zowel voor woning-, business- als agrarische makelaars”, aldus de NVM-voorman, die eerder directievoorzitter was van Kredietbank Nederland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur