Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Met name het rentetarief dat de gemeente communiceert zou niet volledig naar waarheid zijn.
Met name het rentetarief dat de gemeente communiceert zou niet volledig naar waarheid zijn.
Foto: FOTO DIJKSTRA

Huiseigenaren betichten Amsterdam van misleiding

21 APR 2017 Richard van de Crommert

AMSTERDAM - De groep Amsterdamse huiseigenaren die de raad deze week een financiële bijsluiter over erfpacht aanbood, beticht de gemeente van misleiding.

Met name het rentetarief dat de gemeente communiceert zou niet volledig naar waarheid zijn.

Ze vinden dat de gemeente de werkelijke erfpachtkosten verbloemt door lagere canonpercentages te noemen. De gemeente noemt in zijn voorlichting een canonpercentage van 2,39 procent, maar zegt daar volgens de makers van de financiële bijsluiter niet bij dat dat elk jaar wordt verhoogd met inflatie.

De makers beweren dat het rentepercentage van 2,39 procent daardoor feitelijk uitkomt op 4,5 procent. Ze schrijven dat de gemeente daarmee erfpachters op het verkeerde been zet. „Mensen hebben niet door dat ze fors meer betalen”, zegt Jan Schrijver. „Überhaupt is 4,5 procent een belachelijk hoog bedrag. Er wordt bovendien door de gemeente niet gemeld dat de 2,39 procent een indexcanon is.”

De Nederlandse Vereniging van Banken wordt er ook bijgehaald. Die schrijft in de richtlijn ’Bancaire financierbaarheid particuliere erfpachtrechten’ dat het canonpercentage niet hoger mag zijn dan de hypotheekrentepercentage. „Ook de Grondwaardecommissie adviseert marktconforme financieringskosten”, zegt Schrijver.

Wat de gemeente volgens de samenstellers doet is, hetzelfde als verkopers van vliegtickets acht jaar geleden nog deden. „Toen kon je online een vliegticket naar bijvoorbeeld Mallorca boeken voor 200 euro. Pas als je doorklikte en het ticket wilde aanschaffen kwam daar plotseling nog even luchthavenbelasting van 100 euro bij. Dus bij elkaar was je 300 euro kwijt. Tegen die misleiding hebben veel mensen geprotesteerd; de Consumentenbond ook. Iedereen wilde eerlijke prijzen, inclusief belastingen. Nu staan er dan ook inclusieve prijzen.”

Hetzelfde geldt volgens de groep voor banken. Schrijver: „Banken mogen op deze wijze geen producten verkopen. Zij mogen geen indexrentehypotheken aanbieden en mogen niet stiekem elk jaar het tarief verhogen. De gemeente doet dit in het erfpachtsysteem wel, maar houdt dat verborgen.”

„In een intern gemeentelijk beleidsstuk over de eeuwigdurende erfpacht uit 2016, worden wél de echte percentages getoond. Een woning in het centrum van 210.000 euro heeft daar een indexcanon van 2.800 euro per jaar en een vaste canon, de feitelijke canon, van 4.900 euro per jaar”, aldus Tjeerd Eernstman. „Dat is schrikbarend en bijna het dubbele. En zo wordt de jaarlijkse canonafdracht hoger dan je hypotheek.”

Een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg laat weten: „Er komt geen reactie van onze kant, totdat de nota van beantwoording openbaar wordt.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.9 °C
ZZO3
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur