Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: DIJKSTRA BV

Huiseigenaren willen duidelijkheid over gas

06 JUN 2017

Nederlandse gezinnen willen meer informatie over een toekomst zonder gas. Minister Kamp (Economische Zaken) wil alle huishoudens loskoppelen van het gasnet, maar geeft te weinig duidelijkheid over de gevolgen daarvan, vindt de Vereniging Eigen Huis.

Eigen Huis vindt verder dat Kamp met een "handelingsperspectief voor huishoudens" moet komen. Daarin moet onder meer duidelijkheid worden gegeven over de alternatieven voor gas en de voors en tegens van die alternatieven. Ook het tijdspad van de verandering is belangrijk, omdat die bepalend kunnen zijn voor de beslissing om bijvoorbeeld een cv-ketel te vervangen of toch juist al te investeren in een warmtepomp.

Kosten

Verder moet er duidelijkheid komen over de kosten van de afkoppeling en wie daarvoor opdraait. Volgens directeur belangenbehartiging Rob Mulder kunnen die kosten tot 50.000 euro per woning oplopen.

Draagvlak onder burgers is volgens Eigen Huis cruciaal en dat kan de overheid bereiken door huishoudens te ontzorgen. Voor een deel is dat draagvlak er overigens al. Iets meer dan de helft van de leden gaf bij een ondervraging aan het eens te zijn met de ambitie van de overheid. Slechts een kleine 40 procent heeft ook al een idee wat de gevolgen voor hun woning zijn.

De overheid wil dat huishoudens in 2050 niet langer afhankelijk zijn van aardgas. Dat wordt nu nog in veel woningen gebruikt voor verwarming, warm water en koken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur