Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BAKKER, RONALD

Recordboete Airbnb-bedrijf ingetrokken

13 JUL 2017

Beheerder van Airbnb-woningen Iamb&b hoeft de recordboete van €150.000 voor illegale verhuur niet te betalen. De gemeente Amsterdam heeft de boete ingetrokken.

De gemeente concludeerde na een bezwaarprocedure van 5 maanden dat Iamb&b zich niet schuldig heeft gemaakt aan het illegaal onttrekken van woningen aan de voorraad. Iamb&b verhuurt woningen van anderen via onder meer Airbnb. Het bedrijf regelt de schoonmaak, sleuteloverdracht en het beheer op verhuurplatforms.

Zo ook voor elf appartementen in de Amsterdamse Kerkstraat die de gemeente begin dit jaar aanmerkte als illegaal hotel. Zowel de pandeigenaar als Iamb&b werden ieder voor anderhalve ton beboet, €13.500 per appartement. De appartementen waren uniform ingericht en voorzien van een elektronisch slot, constateerde de gemeente. Alle woningen waren geboekt bij Iamb&b, die verrast reageerde op de boete.

„Wij helpen de eigenaar met de verhuur van het pand en zijn ervan overtuigd dat dat niet illegaal is. Het lijkt eerder een politieke boete, want nu heeft de eigenaar een krantenkop dat er een megaboete is opgelegd”, zei Dirk Minnebo, eigenaar van Iamb&b toen. „Er is geen sprake van woningonttrekking, want de woning heeft nooit in de woningvoorraad gezeten. De gemeente wil een voorbeeld stellen en wij zijn de grootste partij die helpt met de verhuur van woningen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur