Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Gegijzeld' in eigen huis door erfpacht

14 MRT 2011 Richard van de Crommert en Barbara Sanders

Nooit meer zullen Lieke Stroucken en haar vriend kunnen verhuizen uit hun woning in de populaire Amsterdamse buurt Westerpark. Zes jaar geleden kochten de twee een woning op particuliere erfpachtgrond. Maar sinds de banken begin vorig jaar besloten om nauwelijks tot geen hypotheken meer te verstrekken op de aankoop van woningen op particuliere erfpacht, zit het tweetal volledig vastgeklonken aan hun huis.

Ze zijn een van de honderden schrijnende gevallen die hun huis niet kunnen verkopen door het nieuwe beleid van de banken.

Eigenlijk wilden ze anderhalf jaar geleden hun woning verkopen om groter te gaan wonen. Maar vorig jaar januari kregen ze ineens een telefoontje van hun makelaar dat hun huis onverkoopbaar was. „We dachten dat het snel opgelost zou worden", zegt Stroucken die ook namens haar vriend spreekt. Hij werkt bij een middelgrote bank en wil niet met zijn naam in de krant.

Reden van de banken om woningen op particuliere erfpacht niet meer te financieren, komt doordat erfverpachters, en niet alleen particuliere, eenzijdig voorwaarden en contracten kunnen wijzigen. Toezicht is er niet.

Volgens het Kadaster zijn er 180.000 percelen met erfpacht in ons land. Vroeg of laat zullen de eigenaren van de woningen daarop, hun bezit gaan verkopen. Door het beleid van de banken komen woningeigenaren ernstig in het gedrang.

Zo staat bijvoorbeeld op de website van ING Bank dat vanwege genoemde bezwaren en nadelen ING Hypotheken particuliere erfpacht niet financiert. Enige uitzondering hierop betreft de eeuwigdurende afgekochte erfpacht en bestaande door ING Hypotheken in het verleden onder particuliere erfpacht gefinancierde onderpanden, mits de voorwaarden ongewijzigd zijn.

Wassen neus

Koen de Lange, die een groep gemeentelijke erfpachters vertegenwoordigt, vindt dat een wassen neus. „Uitzondering één, die ING noemt, komt nooit voor, want is gelijk aan vol eigendom. En uitzondering twee is een kettingbeding dat op zichzelf al niet geoorloofd is. Dit zou betekenen dat een financier eeuwigdurend aan een woning wordt gekoppeld. Consumenten hebben dan geen keuzevrijheid van financier meer. Financiering hoort aan een individu gekoppeld te zijn, met de daarbij behorende onderpanden en niet omgekeerd.”

Ook Amsterdammer Jan Beer werd vorig jaar zomer met het probleem geconfronteerd. Vijftien jaar geleden kocht de vermogensbeheerder een door een vastgoedontwikkelaar gerenoveerd appartement in de binnenstad. Die hield de grond in eigen handen, maar verkocht de huizen. Problemen om zijn nieuwe stulp gefinancierd te krijgen, had hij niet. „De bank was uiterst meewerkend, zeker in het licht dat ik in die tijd eigenlijk geen inkomen had. Ik begon net voor mezelf. "

Maar nu hij het te koop wilde zetten, gingen alle luiken dicht. Hij ging vergeefs bij verschillende makelaars langs om zijn woning aan te bieden. „Het is een bedreigend idee", vindt hij. „Mijn pensioengeld zit er in.” Samen met enkele andere gedupeerde particuliere erfpachters richt hij nu een stichting op.

De Lange vindt dat de banken zich niet netjes gedragen met hun weigerachtige gedrag. „Maar we snappen hun probleem goed", zegt hij. „Dit is en blijft een probleem met vererfpachters. Erfpacht is een financieel product. Dit zou onder toezicht van de AFM moeten worden gesteld."

Politiek aan zet

De NVB, de spreekbuis van de banken, laat weten de ernst en urgentie van het probleem in te zien. De organisatie zegt mee te willen werken om tot een oplossing te komen. Maar vindt wel dat de politiek aan zet is.

In de Amsterdamse gemeenteraad speelt de zaak al maanden. Maar een goede oplossing is er nog steeds niet. Inmiddels roert ook de Tweede Kamer zich. Volgens VVD-Kamerlid Betty de Boer was erfpacht ooit een uitkomst voor mensen om betaalbaar ergens te kunnen wonen. „Wat er nu gebeurt is nooit de bedoeling van het systeem geweest."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur