Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VVD door de knieën

26 OKT 2012 Paul Jansen en Wouter de Winther

DEN HAAG - De VVD is door de knieën gegaan en pakt samen met de PvdA de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen aan. Huizenbezitters zijn daarmee definitief de klos.

Dat melden bronnen rond de kabinetsformatie aan De Telegraaf nu het regeerakkoord in principe af is. In totaal wordt de komende regeerperiode voor 16 miljard bezuinigd, één miljard meer dan tot nu toe werd aangenomen.

Half procent minder

Kiezers die dachten door een stem op de VVD hun hypotheekrenteaftrek veilig te stellen, komen bedrogen uit. Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek jaarlijks met een half procent verminderd. In 28 jaar wordt de fiscale stimulans beperkt van de huidige maximale 52 procent naar 38 procent.De maatregel treft daardoor als eerste huizenbezitters die nu in het hoogste belastingtarief vallen.

De maatregel levert structureel 770 miljoen euro op. Dat geld gaat niet naar de schatkist, maar wordt via de inkomstenbelasting teruggegeven aan de burger. Geleidelijk wordt namelijk het hoogste belastingtarief (52 procent) verlaagd tot iets onder de 49 procent en wordt de derde schijf (42 procent) verlengd. Van de PvdA-wens om een extra, vijfde belastingschijf van 60 procent voor de hogere inkomens in te voeren komt niets terecht.

Jongeren met aflossingsvrije hypotheek

De hypotheekingreep treft naar verwachting vooral jongere generaties die veelal een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Woningbezitters met een midden- of hoger inkomen die hun schuld al goeddeels hebben afgelost merken er minder van, maar profiteren wel van de belastingverlaging, net als mensen zonder eigen woning.

Naast de aanpak van de hypotheekrenteaftrek staat Nederland ook een huurliberalisatie te wachten. Daarmee moet de doorstroming op de huurmarkt aangewakkerd worden en het scheefwonen, waarbij mensen met een relatief hoog inkomen goedkoop wonen, worden tegengegaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.16
+ / - -0.09%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur