Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Regeerakkoord: hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen beperkt

29 OKT 2012

GEEN - In het regeerakkoord van de VVD en de PvdA zijn maatregelen afgesproken die ingrijpende gevolgen hebben voor huizenbezitters. De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt ook voor bestaande gevallen.

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Voor alle hypotheken, dus ook bestaande gevallen, gaat vanaf 2014 de maximale aftrek elk jaar met een half procent omlaag. De maximale aftrek ligt nu nog op 52 procent, maar gaat in 28 jaar tijd omlaag naar de hoogte van de derde belastingschijf. Huishoudens met een inkomen die in de hoogste belastingschijf valt ontvangen daardoor minder renteaftrek. Vooral jongere generaties die een aflossingsvrije hypotheek hebben merken hier de gevolgen van.

Lees meer over de beperking van de aftrek in de artikelen 10 vragen over de hypotheekrenteaftrek

Rente op restschuld aftrekbaar

Huishoudens die rente betalen over een restschuld kunnen dit bedrag maximaal 10 jaar aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1.

Nieuwe aflossingsvrije hypotheken

Eerder werd al in het Lenteakkoord afgesproken dat consumenten die vanaf 2013 een hypotheek afsluiten, alleen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als ze hun schuld annuïtair aflossen. Hiermee werden bestaande hypotheken ontzien. De nieuwe maatregel van het kabinet Rutte II raakt dus ook mensen die voor 2013 een hypotheek afsloten.

Huurverhoging

Verhuurders mogen bovenop het inflatiepercentage de huurprijs bij inkomens tot 33.000 euro met nog eens 1,5 procent verhogen. Bij inkomens tussen de 33.000 en 43.000 euro is dat 2,5 procent en bij inkomens boven de 43.000 euro kan de huur bovenop de inflatie met 6,5 procent omhoog.

Bovendien geldt voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro geen maximaal huurbedrag meer voor sociale huurwoningen.

Overdrachtsbelasting

Volgens geruchten was ook de overdrachtsbelasting de laatste weken onderwerp van discussie. Die blijft echter gewoon gehandhaafd op 2 procent van de koopsom.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur