Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rabo: huizenprijs daalt met 7 procent in 2013

19 NOV 2012

UTRECHT - De huizenprijzen dalen dit jaar gemiddeld met 6 procent en volgend jaar met 7 procent. Dat verwachten economen van de Rabobank.

Komende anderhalf jaar

Ze gaan ervan uit dat het verschil tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt het komende anderhalf jaar niet zal verdwijnen, al wijzen de voornemens van het kabinet voor de koop- en huurmarkt in de goede richting. De Rabo-economen denken dat deze maatregelen op termijn zullen zorgen voor meer evenwicht tussen huur- en koopmarkt. Ze dringen erop aan om zo snel mogelijk volledige duidelijkheid te scheppen over het voorgenomen beleid.

Daling in derde kwartaal

In het derde kwartaal zijn de prijzen voor bestaande koopwoningen opnieuw gedaald, staat in het rapport. Ten opzichte van het tweede kwartaal ging het om 3,7 procent. Volgens de Rabo-economen komt de daling niet als een verrassing. Bij de kopers is sprake van gebrek aan vertrouwen en mogelijkheden, terwijl de concurrentie tussen de verkopers groot blijft. De vraagprijs daalt echter maar zeer geleidelijk, doordat veel kopers geen dringende noodzaak hebben om te verkopen. Ook de mogelijke restschuld weerhoudt hen ervan met de prijs te zakken.

Op lange termijn positief, maar in 2013 nog niet

De koopkrachtdaling die het gevolg is van de bezuinigingen van het kabinet zal volgend jaar voor verdere druk op de huizenprijzen zorgen, zo schrijven de Rabo-economen. En de maatregelen voor de woningmarkt mogen dan op lange termijn positief uitpakken, in 2013 hebben ze vermoedelijk een ongunstig effect. Zo is de rente van nieuwe hypotheken alleen nog aftrekbaar bij maandelijkse aflossingen. Dat zal leiden tot hogere maandlasten en een lagere leencapaciteit.

Volgens het rapport zullen dit jaar in totaal 118.000 woningen van eigenaar wisselen. Volgend jaar zijn dat er naar verwachting 110.000.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur