Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wel of niet aflossen?

24 JAN 2013

AMSTERDAM - De spaarrekening verder spekken of de hypotheek juist aflossen? Dat is voor veel huizenbezitters en starters de hamvraag, nu spaarrentes nauwelijks nog iets opleveren en de hypotheekregels zijn aangescherpt.

Foto: ANP

Volgens ING, een van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, is het financiële voordeel van aflossen bij de huidige rentepercentages veelal groter dan sparen. Toch blijkt uit een onderzoek van de bank dat meer dan de helft (51 procent) van de consumenten liever spaart. Huiseigenaren die willen aflossen, doen dat vooral om de maandelijkse woonlasten omlaag te brengen (42 procent). Ook het hebben van minder schuld is een belangrijke reden.

„Een lagere schuld maakt hen minder kwetsbaar voor eventuele restschuldproblemen. Daarnaast brengt aflossen de maandlasten naar beneden en dat pakt in een periode dat de spaarrentes laag liggen, sneller financieel gunstig uit”, zegt ING-econoom Marten van Garderen. Hij verwacht niet dat de spaarrentes onder de huidige omstandigheden snel zullen aantrekken.

Buffer

Maar de econoom benadrukt wel dat consumenten voor een goede afweging met veel meer zaken rekening moeten houden. „Het is bijvoorbeeld verstandig om een buffer aan te houden voor onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld werkloosheid, echtscheiding of een kapotte wasmachine”, aldus Van Garderen. „En er zijn natuurlijk meer mogelijkheden als je het hebt over de vraag: waar moet ik met mijn geld naartoe. Bijvoorbeeld beleggen, maar dat brengt weer meer risico's met zich mee.”

Het is op de beurs wellicht mogelijk een hoger rendement te behalen dan op de spaarrekening, zegt ook de Vereniging Eigen Huis (VEH). „Maar niet iedereen kan die risico's nemen. Het is belangrijk dat mensen een goede afweging maken, waarbij niet alleen wordt gedacht aan uitgaven op de korte termijn. Jonge mensen moeten bijvoorbeeld ook geld reserveren voor de studie van hun kinderen”, benadrukt een woordvoerster van de belangenorganisatie van huizenbezitters. „Het is heel goed wanneer mensen hun restschuld willen verminderen, maar ook met spaargeld kan je risico's afdekken.”

Klik hier voor het vergelijken van spaarrentes

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur