Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Blok wil buitenlandse banken op hypotheekmarkt

31 JAN 2013

DEN HAAG - Er moet meer concurrentie komen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Omdat die er tussen de Nederlandse aanbieders onderling onvoldoende is, zouden buitenlandse banken terug moeten keren op de Nederlandse hypotheekmarkt. Minister Stef Blok (Wonen) zegt dat donderdag in een interview in Elsevier.

Foto: ANP

De concurrentie op de Nederlandse markt wordt bemoeilijkt doordat ING en ABN Amro niet voluit mogen gaan in de concurrentie met marktleider Rabobank. ING omdat het nog niet alle staatssteun heeft terugbetaald en ABN Amro omdat het volledig in handen is van de staat.

„Er zijn weinig aanbieders. We weten allemaal wat er gebeurd is op de bankenmarkt. Ik zou veel liever een situatie hebben waarin er veel meer concurrentie was”, zegt Blok in Elsevier.

Aflossen verplicht stellen

Hij hoopt daarom op de terugkeer van buitenlandse hypotheekaanbieders. „Het enige wat ik kan doen is omstandigheden creëren waaronder ze terug willen komen. Door aflossen verplicht te stellen. Dat kennen ze van thuis. Buitenlandse banken kijken echt met verbazing naar Nederlandse hypotheken die groter mochten zijn dan de waarde van het huis en aflossingsvrij werden verstrekt.”

Het kabinet heeft recent al maatregelen genomen op de hypotheekmarkt. Zo is het sinds 1 januari verplicht om nieuwe hypotheken in stapjes helemaal af te lossen om nog hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
10.3 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 468.85
+ / - +0.47%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

Mijn kerstboom mag behoorlijk wat kosten dit jaar


Verstuur