Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Kwart meer huiseigenaren met betaalprobleem

15 APR 2013

RIJSWIJK - Het aantal woningbezitters dat de hypotheekkosten niet kan betalen is afgelopen jaar met 25 procent gestegen. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Hypotheekbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).

Op dit moment hebben 81.888 huiseigenaren een betalingsachterstand. Begin 2008 waren dat er nog zo'n 31.500 en begin 2005 iets meer dan 21.000. Sinds 1 januari dit jaar zijn er 4743 huiseigenaren met betaalproblemen bij gekomen. BKR spreekt van een betalingsprobleem bij een achterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract.

Ondanks de forse stijging is het aantal achterstanden nog altijd relatief laag. Het gaat om 1,6 procent van het totale aantal huiseigenaren. Volgens BKR zijn de betalingsproblemen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, zorgverzekeraars en energieleveranciers „veel groter”.

Volgens het BKR heeft de toename van het aantal wanbetalers vooral te maken met de slechte huizenmarkt, stijgende werkloosheid en echtscheidingen. Volgens BKR-directeur Peter van den Bosch gaat het in ieder geval niet om onwil of bewuste wanbetalers. „Gelukkig gaan banken en consumenten steeds vaker in gesprek om tot een oplossing te komen”, ziet Van den Bosch.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.2 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Zodra het mogelijk is, vervang ik mijn gasfornuis voor inductie koken


Verstuur