Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Sociale huur stijgt gemiddeld 100 euro

16 MEI 2013

HILVERSUM - De huur van woningen in de sociale sector gaat de komende jaren fors omhoog. Corporaties verhogen de maandhuur gemiddeld van 441 euro nu naar 543 euro in 2017. De totale huurinkomsten van de corporaties nemen in deze periode 22 procent toe, terwijl de investeringen op nieuwbouw flink worden teruggeschroefd.

Foto: VISUMAR

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De corporaties moeten deze maatregelen nemen om financieel gezond te blijven. Dit is noodzakelijk vanwege de overheidsmaatregelen uit het Woonakkoord, stelt WSW. Corporaties moeten komende jaren onder meer een verhuurdersheffing aan de overheid betalen en deze drukt flink op hun vermogen.

Het huidige kabinet heeft besloten dat woningcorporaties huurprijzen met voor huishoudens met hoge inkomens extra mogen verhogen. Jaarlijks kan een huishouden met een inkomen boven de 43.000 euro een huurverhoging verwachten tot 6,5 procent.

Bijna een half miljoen huishoudens krijgen op 1 juli de eerste huurverhoging voor hun kiezen. Lees meer hierover in het artikel Wie krijgt op 1 juli een extra huurverhoging voor zijn kiezen?

 

'Huuverhoging dramatisch'

„Dit is dramatisch en ontoelaatbaar”, zegt directeur Ronald Paping van de Woonbond. „Veel huurders zitten nu al in de financiële problemen. Het armoedeprobleem wordt zo megagroot. Mensen hebben straks geen geld meer om hun eten te betalen.”

De belangbehartiger van huurders wil dat het kabinet afstapt van de verhuurdersheffing. Ook wil hij dat er maatregelen komen zodat corporaties meer kunnen investeren in nieuwbouw en groot onderhoud. Voor de komende 5 jaar bestaan er nu nog plannen voor de nieuwbouw van 105.000 zelfstandige huurwoningen, blijkt uit de cijfers van WSW. Dat zijn er 28 procent minder dan vorig jaar nog werd gepland.

 

Wachtlijsten en huurverhogingen

„Straks is het aanbod van huurwoningen kleiner dan de vraag. Dan krijg je langere wachtlijsten en gaan de huren nog meer omhoog. We zitten in een vicieuze cirkel”, aldus Paping.

Het WSW vrees dat corporaties door de aangekondigde huurverhogingen ook veel minder ruimte hebben om nieuwe financiële tegenvallers op te vangen. De huren moeten nu al zodanig worden verhoogd om de verhuurdersheffing te kunnen betalen, dat het bij een plotselinge stijging van de rente niet mogelijk is om nog meer geld bij de huurders weg te halen, redeneert het waarborgfonds.

De schuld van de corporaties waar het WSW garant voor staat, neemt tot 2017 met 1,9 miljard euro toe tot ruim 87 miljard euro. Hierdoor zijn de corporaties meer kwijt aan rente-uitgaven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur