Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP PHOTO KOEN VAN WEEL

'Meer belastingvrij schenken voor impuls woningmarkt'

04 JUL 2013 Sameer van Alfen

De fiscale regels rond schenken moeten flink worden versoepeld om de woningmarkt een impuls te geven. Vermogende ouders die hun kind financieel willen steunen voor de aankoop van een huis komen nu nog veel hobbels tegen om ook echt een groot bedrag belastingvrij te kunnen schenken. Met als gevolg allerlei ingewikkelde constructies die Nederland economisch gezien niets opleveren.

Terug naar je ouders: een taboe?
Foto: Getty Images

Dit stelt de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). Ook ABN Amro is voorstander van een verruiming van de regels. EPN-voorzitter Aniel Autar: „Banken zijn hun balansen op orde aan het brengen, waardoor jonge werknemers vaak moeilijk een hypotheek kunnen krijgen voor het kopen van een huis. En zij zullen in de toekomst alleen maar meer spaargeld moeten meenemen, afgaande op het advies dat de commissie-Wijffels vorige week aan het kabinet gaf.”

Tegelijkertijd ziet Autar dat ouders constructies optuigen om de bijdrage voor de AWBZ zo laag mogelijk te houden. „Het gaat dan om schenkingen op papier. De kinderen krijgen elk jaar een bedrag aan geschonken rente in handen, maar er worden zo niet meer woningen verkocht.”

 

Schenken voor aankoop of onderhoud van woning

Ouders kunnen nu al eenmalig maximaal 51.407 euro belastingvrij schenken aan kinderen tot 40 jaar, als zij circa de helft van dit geld gebruiken voor de aankoop van of onderhoud aan een woning. Maar volgens de EPN-voorman is dit te beperkt. „Vaak gaat de helft op aan kosten voor de inrichting. Wij horen dat rijkere cliënten meer schenken bij een hogere belastingvrije grens.”

Autar stelt voor om de fiscale grens voor schenken helemaal af te schaffen als het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe woning. „De overheid loopt dan in eerste instantie schenkbelasting mis. Maar ze is ook minder kwijt aan hypotheekrenteaftrek als een behoorlijk deel van de woning met eigen vermogen is gefinancierd.”

ABN Amro organiseerde de afgelopen maanden een grootscheepse campagne rond schenken. De bank is voorstander van het schrappen van de maximale leeftijdsgrens van 40 jaar voor een eenmalige hoge schenking. „Dit zou de woningmarkt een duwtje in de goede richting kunnen geven”, zegt een woordvoerster.

Wat de EPN betreft, moeten de ruimere schenkregels ook gelden als het bedrag wordt gebruikt om een huis energiezuiniger te maken. Ook zouden andere familieleden dan ouders ervan gebruik moeten kunnen maken. Zoals een opa die aan zijn kleinkind schenkt of een oom aan zijn neef.

 

Blijven leven en blijven wonen

Voorzitter Autar denkt dat het verstandig is om voorwaarden te stellen om misbruik te voorkomen. Zowel de schenker als degene die het geld krijgt, moet nog drie jaar blijven leven nadat het bedrag is overgemaakt. De huizenbezitter moet ook minimaal vijf jaar in zijn stulpje blijven wonen. Dit sluit aan bij de ’bedrijfsopvolgingsregeling’, die geldt als een bedrijf belastingvrij wordt geschonken of geërfd.

Autar zegt dat minder vermogende Nederlanders een oprekking van de vrijstellingsgrens voor schenken wellicht oneerlijk vinden. „Maar als er door de maatregel meer huizen worden verkocht, zullen ook stukadoors, schilders en andere zzp’ers profiteren.”

 

'Beperkte groep zou profiteren'

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat het plan de woningmarkt daadwerkelijk uit het slop zal trekken. Fiscalist Arjo van Eijsden (E&Y): „Hoeveel ouders hebben voor elk kind meer dan €50.000 op de plank liggen om te schenken voor een huis? Ik denk dat het maar om een beperkte groep gaat die kan profiteren. Waardoor de impuls voor de woningmarkt ook gering is.”

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hadden eind 2011 huishoudens met een hoofdkostwinner tussen 45 en 65 jaar gemiddeld 100.000 euro aan financiële bezittingen. Het betrof bank- en spaartegoeden, obligaties en aandelen. Bij de groep ouder dan 65 jaar was dit 108.000 euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur