Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA (Lex van Lieshout)

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

09 OKT 2013 Jan Braaksma

Al jarenlang is de hypotheekrenteaftrek een heet hangijzer. Afschaffen, die villasubsidie, roepen tegenstanders, terwijl voorstanders de aftrek zien als een middel voor lastenverlichting en stimulans voor woningbezit. Maar lang niet iedereen weet hoe de hypotheekrenteaftrek werkt. En wat verandert er binnenkort?

In 1893 voerde toenmalig minister van Financiën Nicolaas Pierson de eerste Wet op Vermogensbelasting in. Nederlanders moesten voortaan belasting betalen over het verdiende inkomen, maar om de belastingdruk wat te verlichten mogen huizenbezitters sindsdien kosten als de rente op hun hypotheek van hun inkomen aftrekken. Ruim honderd jaar en vele wetsaanpassingen later bestaat de hypotheekrenteaftrek nog steeds. Geliefd bij huiseigenaren, maar ook omstreden.

Wat is hypotheekrenteaftrek precies?

Als u een hypotheek heeft, betaalt u daar maandelijks rente op en, in sommige gevallen, aflossing. De rente die u betaalt op uw hypotheek kan u aftrekken van uw inkomen uit box 1. Daaronder valt uw inkomen uit werk en woning. Zo betaalt u minder belasting.

Hoeveel hypotheekrente krijg ik terug?

Welk percentage u mag aftrekken hangt af van hoeveel belasting u betaalt: 37 procent, 42 procent of 52 procent. Stel: u betaalt 10.000 euro hypotheekrente in een jaar en valt in de hoogste belastingschijf, dan mag u 5.200 euro van uw inkomen in box 1 aftrekken. Betaalt u 10.000 euro rente en betaalt u 37% inkomstenbelasting, dan mag u 3.700 euro in mindering brengen.

Critici wijzen er op dat de hoogste inkomens zo het meeste voordeel van de hypotheekrenteaftrek hebben. Ook zeggen zij dat de aftrek mensen stimuleert hun hypotheek niet af te lossen: dan loopt de huizenbezitter immers het belastingvoordeel mis.

Wanneer mag ik hypotheekrente van de belasting aftrekken?

U mag de hypotheekrente aftrekken als u de lening heeft gebruikt voor het kopen, verbouwen of (voor een deel) financieren van de woning waar u in woont. De Belastingdienst noemt deze schuld de eigenwoningschuld. Ook kosten die u heeft gemaakt voor het afkopen van erfpacht, opstal of beklemming vallen hier onder.

Heeft u uw vorige huis of huizen met overwaarde verkocht en binnen drie jaar een nieuwe woning gekocht? Dan moet u dit bedrag in mindering brengen op de eigenwoningschuld. Ook een schenking van bijvoorbeeld uw ouders, bedoeld voor de financiering van uw huis, moet u van de eigenwoningschuld aftrekken. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek van 200.000 euro en een schenking gekregen van 50.000 euro, dan mag u de rente over 150.000 euro aftrekken.

Wat is er per 1 januari 2013 veranderd aan de regels voor hypotheekrenteaftrek?

Sindsdien mag u alleen nog hypotheekrente aftrekken als u uw hypotheek aflost. Dat geldt alleen voor nieuwe gevallen: had u al een aflossingsvrije hypotheek, dan blijft de aftrek voor u gewoon overeind. Als u deze hypotheek verhoogt, bijvoorbeeld voor een verbouwing, dan moet u het bedrag waarmee u uw hypotheek ophoogt wel aflossen om uw hypotheekrenteaftrek in stand te houden. Had u dus een hypotheek van 200.000 euro en verhoogt u deze met 25.000 euro voor een verbouwing, dan geldt de aflossingsverplichting alleen voor deze 25.000 euro.

Er is wel een aantal uitzonderingen op deze aflossingseis. Zo zijn startersleningen uitgezonderd en mag u zonder fiscale consequenties uw hypotheek oversluiten. Als u in 2012 uw woning heeft verkocht en in 2013 een nieuwe woning koopt, dan hoeft u tot het bedrag van uw oude woningschuld niet af te lossen.

Wat gaat er in 2014 aan de hypotheekrenteaftrek veranderen?

Vanaf 1 januari 2014 verlaagt het kabinet de maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf van 52% naar 38%. Dat gebeurt in stappen 0,5% per jaar. Ter verzachting van de pijn gaat de ondergrens van de hoogste belastingschijf omhoog van 56.491 euro naar 62.941 euro.

Mag ik ook de kosten voor inrichting aftrekken?

Nee, de kosten voor meubels en dergelijke behoren niet tot de eigenwoningschuld. Ook andere kredieten mag u niet meerekenen.

Hoe kan ik de rente aftrekken?

U kunt kiezen: of na afloop van het jaar in uw belastingaangifte, of tijdens het jaar al via een voorlopige aanslag. Via zo'n voorlopige aanslag kan u afhankelijk van uw voorkeur de belasting die u eventueel terugkrijgt maandelijks terugkrijgen, of het gehele bedrag in een keer. Kiest u voor de route van de aangifte van uw inkomstenbelasting, dan wordt het bedrag van de verschuldigde belasting afgetrokken en betaalt u dus minder belasting of krijgt u geld terug.

Ik heb twee huizen met hypotheek. Mag ik van beide de rente aftrekken?

Nee, tenzij u een nieuw huis heeft gekocht waar u al in woont en uw oude woning te koop heeft te staan, of een nieuw huis laat (ver)bouwen en nog in uw oude huis woont.

 

Hypotheeksite

Alles over aflossen, hypotheekrenteaftrek, een woning kopen en de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt leest u hier op de hypotheeksite van OverGeld.nl.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur