Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rabobank: 32 procent hypotheken onder water

27 FEB 2014 Jan Braaksma

Bijna een derde van alle door de Rabobank uitgegeven hypotheken staat onder water. Dat betekent dat de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag.

Foto: Lex van Lieshout

Dat blijkt uit een presentatie bij de jaarcijfers van de bank. Gemiddeld bedroeg de hypotheeksom op 31 december 2012 bij de Rabobank 81 procent van de woningwaarde.

Restschuld

Zolang huiseigenaren keurig hun rente en eventuele aflossing betalen, is er niets aan de hand. Maar als zij hun huis willen of moeten verkopen, en het bedrag dat zij daarvoor krijgen lager is dan hun hypotheek, dan blijven de (voormalige) eigenaren achter met een restschuld.

Dat is ook riskant voor de bank, omdat het onderpand minder waard is dan de lening. Nu de afgelopen jaren de huizenprijzen sterk zijn gedaald, was dat voor steeds meer hypotheken het geval. Vandaar dat banken huizenbezitter sinds kort extra aanmoedigen hun (onder water staande) hypotheek af te lossen.

Erfenis

De hoge hypotheken zijn vooral een erfenis uit het verleden. Toen mochten huiseigenaren hoge hypotheken afsluiten, die zij niet hoefden af te lossen. Toen na 2007 de huizenprijzen daalden, kwamen deze huizen snel (verder) onder water te staan.

In 2014 mogen banken maximaal een hypotheek van 104 procent verstrekken. Dat  percentage zakt tot 2018 in stapjes. Dan mag een hypotheek maximaal de waarde van het koophuis bedragen. Bovendien mogen eigenaren alleen van de hypotheekrenteaftrek gebruikmaken, als zij hun hypotheek volledig en tenminste annuïtair aflossen.

 

Hoogte Rabo-hypotheek versus waarde huis

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur