Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Prijs huizen stijgt voor het eerst in jaren

10 APR 2014

De huizenmarkt veert op! Voor het eerst sinds de woningmarkt enkele jaren geleden in een diepe crisis wegzakte stijgen de prijzen weer. In het eerste kwartaal van 2014 lag de gemiddelde verkoopprijs zelfs 1,2 procent hoger dan een jaar geleden.

Wilt u weten wat uw eigen huis waard is? Klik dan hier voor de ontwikkeling in uw regio.

Dat blijkt uit de nieuwste voorlopige cijfers van makelaarsvereniging NVM, dat de huizenmarkt in grote delen van ons land eindelijk weer ziet aantrekken.

Nadat de prijzen in het vierde kwartaal van 2013 op jaarbasis nog met 0,8% daalden is nu dus sprake van een eerste lichte vooruitgang. ,,De eerste stijging in drie jaar tijd. Het herstel lijkt zich dus door te zetten", aldus de NVM.

 

Er zijn 41,5% meer huizen verkocht

Ook werden fors meer woningen verkocht. In eerste drie maanden van dit jaar waren dat er ruim 24.000, ofwel 41,5% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De huizenmarkt presteerde toen extra slecht door de politieke onzekerheid en veranderigen rond de hypotheekrenteaftrek.

 

De NVM benadrukt dat het eerste kwartaal van het jaar doorgaans een slappe periode is voor de huizenmarkt. Want hoewel het aantal transacties lager ligt dan in de laatste drie maanden van 2013 is wel degelijk sprake van het hoogste aantal verkopen in vijf jaar tijd.

 

In het Randstad worden huizen het snelst verkocht

Nu de politiek zich niet meer met de hypotheekregels bemoeit lijtk de rust dus teruggekkeerd. Wel blijkt uit de cijfers dat sprake is van grote regionale verschillen. Terwijl binnen de Randstad huizen steeds sneller verkocht worden, staan in het oosten en zuidoosten van het land nog altijd veel huizen langer dan drie jaar te koop.

Krapte

 

Daarnaast zijn vooral rijtjeshuizen en goedkopere starterswoningen starterswoningen in trek en stijgen de prijzen. Vooral hoekwoningen (+2,2%) en appartementen (+2,9+) doen het goed. Daar staat tegenover dat de prijzen van vrijstaande woningen nog steeds licht (- 1%) daalden en twee-onder-een-kap-huizen stabiel bleven.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur