Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TOALA OLIVARES, CRIS

Huizenprijzen alleen omhoog in de Randstad

22 APR 2014

DEN HAAG - De prijzen van koopwoningen zijn in het eerste kwartaal in het grootste deel van Nederland gedaald. De Randstad is een positieve uitzondering. Huizenprijzen stegen in Amsterdam met 2,6 procent en in Den Haag met 1,7 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Landelijk daalden huizenprijzen in de eerste maanden van 2014 nog wel ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddeld zakten prijzen met 1,5 procent. Dit is de laagste prijsdaling die het CBS sinds jaren registreert.

Randstad vs Noord-Nederland

Hoewel in Rotterdam en Utrecht nog lichte prijsdalingen te zien zijn, ontwikkelen huizenprijzen zich in deze grote steden ook minder slecht dan het landelijk gemiddelde. Dat geldt ook voor provincies als Noord-Holland en Utrecht, waar prijzen in het eerste kwartaal minder dan 1 procent daalden.

In provincies als Groningen en Friesland gaan prijzen van koopwoningen nog altijd hard omlaag met dalingen van 4 en ruim 3 procent in het eerste kwartaal.

20 procent lager dan in zomer 2008

De laatste negen maanden is de huizenprijs weinig gedaald. In maart waren de prijzen ongeveer net zo hoog als in november 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen piekten, is de prijs volgens het CBS met zo'n 20,5 procent gedaald. Zie ook onderstaande grafiek.

 

Data: CBS, Grafiek: DFT / OverGeld

 

Forse stijging aantal verkopen

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen maakt zich geen zorgen over de prijsdaling en wijst erop dat de prijzen sinds medio 2013 stabiel zijn. „Een herstel van de woningmarkt hoeft niet automatisch te betekenen dat de prijzen omhoog gaan. Het positieve nieuws zit hem in de transactieaantallen”, stelt de econoom.

In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden 28.963 woningen van eigenaar, ruim 25 procent meer dan een jaar eerder. Deze stijging is wel voor een deel te danken aan een slecht eerste kwartaal begin 2013, na wijzigingen in regelgeving voor de hypotheekrenteaftrek.

Verschil met NVM-cijfers

De cijfers van het CBS, gebaseerd op gegevens van het Kadaster, komen niet overeen met die van makelaarsorganisatie NVM, eerder deze maand. Volgens de makelaarsvereniging werden koopwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 1,2 procent duurder op jaarbasis. Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is vooral dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans enkele maanden eerder in de koopakte.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.4 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur