Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: LEX VAN LIESHOUT

Een op drie huizen verkocht met verlies

01 AUG 2014 Hans Kuitert

BAARN - Zo’n 21.000 van de ruim 63.000 te koop aangeboden huizen zijn in het eerste half jaar verkocht met een vaak stevige restschuld. Dit constateert de grootste koepel van notarissen na eigen onderzoek.

De woningmarkt trekt aan, meldden deze maand zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek als de Nederlandse Vereniging van Makelaars, maar de notarissen vinden het nog te vroeg om te zeggen dat de woningmarkt uit het slop is. „Nog te veel huizen staan onder water”, aldus de koepel van 600 notarissen, Netwerk Notarissen.

„Ondanks de positieve tendens dat de huizenverkoop aantrekt, kampt de woningmarkt nog steeds met problemen. Die worden onvoldoende onderkend”, zegt juridisch directeur bij Netwerk Notarissen, Lucienne van der Geld. „Uit ons onderzoek blijkt dat ruim 45 procent van de kopers starter is. Zij hebben geen huis te verkopen waardoor er weinig doorstroming is.”

Scheiding

Er staan in Nederland meer dan 1,4 miljoen huizen ‘onder water’ en dat blijkt pas als een huis wordt verkocht. Van der Geld constateert dat vooral stellen die door een scheiding gedwongen worden hun huis te verkopen in ernstige problemen komen. Zij kunnen het verder aantrekken van de woningmarkt niet afwachten. Uit het onderzoek bij de notariskantoren komt naar voren dat één op de vier verkopen een scheiding betreft en de helft van die te verkopen huizen ‘zwaar onder water staat’.

„Mensen die scheiden kunnen niet wachten op betere tijden. Daarbij hebben zij ook last van de nieuwe hypotheekregels.” Reden voor de notarissen zich aan te sluiten bij het verzoek van de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond aan minister Blok (Wonen) om de regels in scheidingsgevallen te versoepelen. Blok wil daar niets van weten.

Dat bij één op de drie verkochte huizen de hypotheek hoger is dan de verkoopprijs betekent volgens Van der Geld niet dat het dieptepunt van de gepasseerd is. „Dat er meer woningen worden verkocht en de prijzen stabiliseren, wil nog niet zeggen dat de crisis achter ons ligt. Je moet ook kijken naar de financiële positie van verkoper én koper”, constateert zij.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat meer dan 75 procent van de verkopers met een huis onder water het eigen spaargeld moet aanspreken om de hypotheek volledig af te lossen. Ook wordt extra geld geleend bij de bank om het verlies te financieren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur