Wat betekenen de Prinsjesdagplannen voor uw portemonnee?

Wat betekenen alle Prinsjesdagmaatregelen voor uw portemonnee? Gaat u er op vooruit of achteruit? Ontvang gratis al het Prinsjesdagnieuws waarin we de maatregelen voor u handig op een rijtje hebben gezet. Met daarbij helder uitgelegd wat de kabinetsplannen voor u als consument inhouden.

 Lees verder
 

'Stufi' vanaf september: gift wordt lening

Voor alle nieuwe bachelor- en masterstudenten geldt vanaf aankomend collegejaar dat de studiefinanciering geen gift meer is maar een lening. Jarenlang hebben studenten er fel tegen gestreden, tevergeefs. De overheid noemt de nieuwe regeling optimistisch een „studievoorschot” en „een lening met voordelige voorwaarden”. De studentenorganisaties stellen dat „alle studenten erop achteruit gaan”.

 Lees verder
 

'Studenten lenen voor spaarrekening'

Studenten die geld lenen van overheidsinstantie DUO doen dat vaak om geld na de studie achter de hand te hebben. Dat blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, dat maandag is gepubliceerd. 33 procent van de lenende studenten spaart een deel van het geleende geld op voor later, vooral omdat de voorwaarden gunstiger zijn dan bij een lening van bijvoorbeeld een bank.

 Lees verder
 

'Veel schuldenaren niet geholpen'

Veel mensen met financiële problemen worden niet afdoende geholpen. Dat komt door onder meer de zware criteria waaraan zij moeten voldoen om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening, door strenge criteria die gemeenten daarvoor hanteren maar ook door het gedrag en de motivatie van de betrokken personen zelf.

 Lees verder
 

'Banken beheersen risico's onvoldoende'

Financiële instellingen moeten meer maatregelen nemen om een nieuwe Liboraffaire te voorkomen. Bij dat schandaal, dat in 2013 aan het licht kwam, manipuleerden banken rentetarieven. Maar ook valutakoersen en grondstoffenprijzen brengen risico's met zich mee die de instellingen nog onvoldoende beheersen.

 Lees verder
 

'Samenleving werkt schulden in de hand'

Overheid en bedrijfsleven kunnen miljoenen besparen door meer oog te hebben voor het financieel gedrag van consumenten. Steeds meer huishoudens kampen met geldproblemen en dat kost de samenleving onnodig veel geld. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vrijdag verschenen rapport.

 Lees verder
 

Deurwaarders en schuldhulp gaan samenwerken

Deurwaarders en schuldhulpverleners gaan gegevens over wanbetalers uitwisselen. Zo hopen ze het onnodig oplopen van schulden tegen te gaan.

 Lees verder
 

Nederlanders staan iets minder vaak rood

Nederlanders staan dit jaar iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen vergeleken met vorig jaar. Dat concludeert het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, in een dinsdag verschenen onderzoek.

 Lees verder
 


Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

'Contactloos betalen met je bankpas is onveilig'


Verstuur