Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

ALLE KLEINE BEETJES VORMEN SAMEN EEN KAPITAAL

Crowdfunding, het nieuwe toverwoord

20 OKT 2010 Judith van Teeffelen

Kunstenaars zijn momenteel naarstig op zoek naar andere inkomsten voor wanneer de subsidiekraan wordt aangedraaid. Daarbij valt nogal eens de term crowdfunding.

Wat is crowdfunding? Letterlijk: financiering door de menigte. Als veel mensen geven aan een bepaald project, dan zou dat dankzij al dat geld samen van de grond kunnen komen. En dat kan net zo goed om kunst gaan als om een goed doel of wat dan ook.

Internet maakt het mogelijk grote groepen mensen te bereiken. Heeft u geld nodig voor een ontwikkelingsproject, dan kunt u dit op een website zetten en is de kans groot dat veel mensen geld geven.

Jaap van 't Kruis en Daan Spits hebben dit met succes gedaan. En Suzanne Buis heeft op die manier bereikt dat haar boek 'Ik date maar wat' onlangs het levenslicht zag. Dat is crowdfunding. Jaap van 't Kruis en Daan Spits is het gelukt om via crowdfunding het benodigde geld voor het ontwikkelingsproject Jimmy the Man Tours in te zamelen. Jaap en Daan waren in het arme Nicaragua om daar te filmen. Ze ontmoetten er Jimmy, de barman van het hostel, die hun vertelde over zijn droom toeristen rond te leiden. Maar het geld had hij er niet voor.

Inspirerend

Jaap en zijn collega maakten filmpjes over Jimmy en zetten ze op Youtube.com. De eerste donatie van 100 dollar uit Amerika kwam al snel binnen. "De donateur vond het een inspirerend verhaal", zegt Jaap. "Mensen kunnen door onze filmpjes ook zien hoe het Jimmy vergaat."

Al snel zetten Jaap en Daan de oproep geld te doneren voor Jimmy ook op de site van www.1procentclub.nl, een marktplaats voor kleine ontwikkelingsprojecten van maximaal 5000 euro. "Mensen kunnen geld geven via de site, maar ook kennis en tijd. Als bijvoorbeeld iemand heel goed is in het maken van websites of boekhouden zou hij op die manier kunnen helpen", zegt Niels Jansen van 1procentclub.nl.

Voordat de ontwikkelingsprojecten online gaan, worden ze eerst door de 1procentclub.nl gescreend en vervolgens gecoacht. De mensen achter het ontwikkelingsproject moeten verplicht minimaal één keer in de maand via de site de donateurs informeren hoe het verloopt met het project. Jansen raadt aan vooral ook filmpjes te gebruiken.

Rijbewijs

Van het geld dat binnenkomt is 1% voor 1procentclub.nl, om hiermee de site in de lucht te kunnen houden. In totaal is er voor Jimmy nu, tezamen met de donaties die via Youtube.com zijn binnengekomen, 3400 euro opgehaald. Jimmy haalde van het geld zijn rijbewijs en studeerde toerisme in Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Hij heeft een kantoorruimte met pc en inmiddels huurt hij een jeep waarmee hij toeristen kan rondleiden.

"Hij is nu bijna een jaar bezig. Zijn rondleidingen zijn speciaal omdat hij niet alle standaardbezienswaardigheden, zoals bij de grote touroperators, afgaat. Hij brengt de toerist ook naar de lokale boerengemeenschap", zegt Jaap.

"Het is ongelooflijk hoe snel geld via crowdfunding kan binnenkomen. Toen we geld in wilden zamelen voor het project, hadden we via de 1procentclub in negentien uur 760 euro bij elkaar. Ik ging naar bed en de volgende dag was het bedrag al bijeen. Heel bijzonder allemaal. Allemaal mensen die een klein beetje geld hebben gegeven."

Crowdfunding kan voor goede doelen worden gebruikt, maar ook voor het uitgeven van boeken. Het boek van Suzanne Buis (37), 'Ik date maar wat', is als eerste in Nederland op deze manier uitgegeven. En er volgen er nog zestien, volgens Tenpages.com.

Suzanne plaatste een deel van haar boek op de site Tenpages.com. Mensen die het boek de moeite waard vonden, kochten online een aandeel. Er was veel interesse.

Aandeel

Op Tenpages.com kan iedereen de eerste tien pagina's of meer plaatsen. Onlinelezers van het boek kunnen dan een aandeel van 5 euro kopen. Wanneer er binnen vier maanden 2000 aandelen zijn verkocht door minstens honderd verschillende aandeelhouders, dan gaat het boek ter perse bij een bekende uitgeverij. Wordt het aantal verkochte aandelen niet gehaald, dan krijgt de aandeelhouder 4 euro van de 5 euro terug.

Snel rijk worden van de investering kan, maar dan moet u wel heel veel geluk hebben. Vanaf 7000 verkochte exemplaren, en dat is veel, speelt een aandeelhouder quitte. Vanaf 10.000 verkochte exemplaren is er winst. Als een boek wordt uitgegeven, krijgt de schrijver 1000 euro van het ingelegde geld en een standaardcontract voor de royalty's.

Aandeelhouders hadden vertrouwen in Suzanne. "Na twee weken waren alle aandelen gekocht", zegt ze. Suzanne schrijft al langer voor Hyves en datingsites. En eerder zijn al kinderboeken van haar uitgegeven. "Ik had al een lezerspubliek door de columns op de datingsite. Dus dat scheelt. Maar ook veel onbekenden hebben aandelen gekocht. Misschien heeft het ook wel geholpen dat de site net nieuw was."

Op de boekpresentatie waren ook aandeelhouders. "Een man kwam helemaal uit Vlissingen naar Amsterdam om erbij te zijn. Het is toch gaaf dat iemand die mij niet kent, zoveel vertrouwen in me heeft", aldus Suzanne. "Een aandeelhouder mailde mij ook hoe bijzonder hij het vond met zijn naam in het boek te staan, zoals alle aandeelhouders. Doordat deze man in het boek heeft geïnvesteerd, heeft hij het gevoel dat het ook een beetje van hem is."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.42
+ / - +0.72%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur