Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Student bang voor schulden

13 JUL 2012

De helft (53%) van de scholieren vreest later in financiële problemen te komen, wanneer de overheid de basisbeurs vervangt door een leenstelsel. Ze verwachten met een flinke schuld op de arbeidsmarkt te moeten starten.

De acties begonnen maandag iets na zeven uur in Utrecht, waar tientallen studenten het bestuursgebouw barricadeerden. Zij hingen spandoeken op met teksten als `Red de basisbeurs` en `Afschaffen stufi? Dacht `t nie!`.
De acties begonnen maandag iets na zeven uur in Utrecht, waar tientallen studenten het bestuursgebouw barricadeerden. Zij hingen spandoeken op met teksten als 'Red de basisbeurs' en 'Afschaffen stufi? Dacht 't nie!'.
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1400 scholieren. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks hebben dit voorstel opgenomen in hun verkiezingsprogramma. “Het is lastig om een goed betaalde baan te vinden na je studie en dus is het lastig om je schuld af te lossen. Bovendien ga je al met een schuld je leven in,” luidt een verontwaardigde reactie.

Zes op de tien scholieren (60%) vinden dat de overheid ze de kans ontneemt een goede studie te volgen: “Ik vind dat de overheid mensen moet steunen om door te leren. Nederland wil zo graag een kenniseconomie, maar krijgt het niet op deze manier. We hebben niks aan één ziekenhuis en honderd putjesscheppers.”

Een derde van de scholieren (35%) is van plan korter te gaan studeren als er geen basisbeurs meer is, bijvoorbeeld door na het behalen van de bachelor te stoppen.

Ondanks alle protest tegen de afschaffing van de basisbeurs, heeft 22% van de scholieren er wel begrip voor.

Om de studie te kunnen financieren zijn de deelnemers van plan te gaan werken (69%), spaargeld te gebruiken (44%) of geld te lenen van hun ouders (36%) Eén op de drie (29%) is van plan bij de overheid te lenen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 518.97
+ / - -0.32%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur