Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Gun student meer tijd af te lossen'

06 FEB 2013

DEN HAAG - Studenten die te maken krijgen met het sociaal leenstelsel zouden langer de tijd moeten krijgen om hun lening af te lossen. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil dat studenten 15 jaar de tijd krijgen hun lening afbetalen, als zij daartoe financieel in staat zijn.

Foto: ANP

Een langere aflossingsperiode zou echter beter zijn, stelden experts woensdag in de Tweede Kamer.

„Je zou tot je pensioengerechtigde leeftijd moeten kunnen aflossen. Dat is veel logischer omdat mensen later in hun leven meer verdienen”, stelde Bas Jacobs, hoogleraar economie en openbare financiën aan de Erasmus School of Economics. Bovendien kampen studenten na hun afstuderen vaak met andere grote kosten, zoals de aankoop van een huis of gezinsuitbreiding.

Ook Gerrit de Jager, consultant voor het hoger onderwijs, vindt dat studenten circa 25 jaar de tijd moeten krijgen om hun schuld af te lossen. Dat zorgt voor minder financieel risico voor de student, maar ook voor de staat. „In 15 jaar tijd zullen veel studenten hun leningen niet aflossen”, constateerde hij.

Verder moet de rente over de studentenlening worden vastgezet, stelde Peter van den Bosch, directeur van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu houdt Bussemaker rekening met een rente van 0,6 procent. Maar als dat percentage stijgt, gaat ook de lening aanzienlijk omhoog. „Dat moet je dus goed meenemen in de plannen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur