Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bijna 720.000 consumenten moeite met betalen

17 JUL 2013

TIEL - Door de aanhoudende economische malaise kunnen steeds meer Nederlanders hun leningen niet afbetalen. Het totale aantal consumenten dat zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, is in de afgelopen 12 maanden met 45.000 gestegen naar 720.000. Dat bericht het Bureau Krediet Registratie (BKR) woensdag.

Foto: ANP XTRA

Op 1 juli 2012 had in totaal 7,7 procent van de ongeveer 9 miljoen bij het BKR geregistreerde consumenten een betalingsachterstand op een lening. Dat percentage is in het afgelopen jaar gestegen naar 8,3 procent. De laatste jaren is dit percentage aan één stuk door aan het stijgen.

„De door de crisis gestegen werkloosheid is een bepalende factor bij het groeien van de betalingsachterstanden bij leningen”, verklaart Peter van den Bosch, algemeen directeur van het BKR. „Verborgen werkloosheid is een groot probleem in Nederland. Het gaat dan om zelfstandigen die minder opdrachten krijgen of ondernemers die hun inkomsten zien teruglopen.”

Hoewel het aantal betalingsachterstanden op leningen is gestegen, is het totaal aantal leningen het afgelopen jaar juist gedaald. „Er worden minder hypotheken en gewone leningen afgesloten, maar bij bestaande leningen zijn er vaker betalingsproblemen”, legt Van den Bosch uit.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.2 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Zodra het mogelijk is, vervang ik mijn gasfornuis voor inductie koken


Verstuur