Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow5,01%
arrow1,24%
arrow1,14%
arrow0,86%
arrow0,86%
meer...
arrow-2,84%
arrow-1,38%
arrow-1,14%
arrow-1,11%
arrow-1,10%
meer...

Beursagenda vrijdag

06:30
NL: Economische groei (tweede kwartaal), financien huishoudens, ondernemingen en overheid

09:30
Duitsland: Inkoopmanagersindex

15:45
VS: InkoopmanagersindexVrijdag in De Financiële Telegraaf:

Robotrechter komt eraan

Interview met Nina Tellegen (Economic Board)

Finanscoop: PostNL in de knel

Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bereken zelf wat het regeerakkoord met uw koopkracht doet

Eindelijk is er duidelijkheid over de betekenis van het regeerakkoord. Hieronder kunt u zelf zien hoeveel u erop achteruit gaat door de plannen van het nieuwe kabinet.

Budgetvoorlichter Nibud heeft uitgerekend wat het gewijzigde regeerakkoord voor uw portemonnee betekent. Huishoudens gaan er van 2012 tot 2017 tot 15,9 procent op achteruit en tot 5,2 procent op vooruit.

Om u te helpen zich door de cijferbrij van koopkrachtplaatjes heen te worstelen heeft De Telegraaf een koopkrachtcalculator ontwikkeld. Vul de velden hieronder in en zie hoe hard de kabinetsmaatregelen u treffen.

Foto: ANP
 

100 voorbeelden

Het Nibud heeft berekeningen gemaakt voor 100 gezinssituaties. Het kan daarom zijn dat uw specifieke situatie geen resultaat geeft voor de koopkracht. In dat geval kunt u proberen om bijvoorbeeld een iets hoger of lager bruto inkomen in te vullen, om toch een indicatie te krijgen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Disclaimer

GEEN - De koopkrachtberekeningen zijn gemaakt door het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

In de berekeningen zijn – van assurantiebelasting tot zorgtoeslag – de maatregelen uit het regeerakkoord meegenomen die (bijna) alle huishoudens zullen raken. Een aantal lastenverzwaringen zit echter niet in de algemene cijfers, maar kan een extra negatief effect hebben.

 

KINDEROPVANG: Wanneer u kinderen in de kinderopvang hebt scheelt dit ook. Hiervoor geldt dat het voor hogere inkomens een koopkrachtdaling oplevert, terwijl lagere inkomens volgens het Nibud juist een koopkrachtvoordeel hebben van deze maatregel.

HYPOTHEEKRENTEAFTREK: Wanneer u een hypotheek heeft en de aftrek in de hoogste belastingschijf heeft u last van de beperking van de aftrek. Het Nibud rekent voor dat dit voor een alleenstaande met een inkomen van 75.000 euro en een maximale hypotheek resulteert in een extra koopkrachtdaling van 2 procent.

HUURHUIZEN: Het nieuwe kabinet heeft ook maatregelen aangekondigd met betrekking tot huurhuizen, om het ’scheefwonen’ tegen te gaan. Het Nibud heeft echter gerekend met huren die onder de kortingsgrens blijft.

 

Daarnaast rekent het Nibud voor de periode tot aan 2017 met een totale stijging van de brutolonen van 8%. Voor de inflatie is gerekend met een totale stijging van 9,5%. Deze cijfers kunnen anders uitvallen. Daarnaast kunnen kabinetsmaatregelen in de komende jaren nog aangepast worden en kunnen er uiteraard ook wijzingingen zijn in uw persoonlijke situatie. Dat kan grote effecten hebben op uw persoonlijke koopkracht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 527.37
+ / - -0.21%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie