Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Disclaimer

GEEN - De koopkrachtberekeningen zijn gemaakt door het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

In de berekeningen zijn – van assurantiebelasting tot zorgtoeslag – de maatregelen uit het regeerakkoord meegenomen die (bijna) alle huishoudens zullen raken. Een aantal lastenverzwaringen zit echter niet in de algemene cijfers, maar kan een extra negatief effect hebben.

 

KINDEROPVANG: Wanneer u kinderen in de kinderopvang hebt scheelt dit ook. Hiervoor geldt dat het voor hogere inkomens een koopkrachtdaling oplevert, terwijl lagere inkomens volgens het Nibud juist een koopkrachtvoordeel hebben van deze maatregel.

HYPOTHEEKRENTEAFTREK: Wanneer u een hypotheek heeft en de aftrek in de hoogste belastingschijf heeft u last van de beperking van de aftrek. Het Nibud rekent voor dat dit voor een alleenstaande met een inkomen van 75.000 euro en een maximale hypotheek resulteert in een extra koopkrachtdaling van 2 procent.

HUURHUIZEN: Het nieuwe kabinet heeft ook maatregelen aangekondigd met betrekking tot huurhuizen, om het ’scheefwonen’ tegen te gaan. Het Nibud heeft echter gerekend met huren die onder de kortingsgrens blijft.

 

Daarnaast rekent het Nibud voor de periode tot aan 2017 met een totale stijging van de brutolonen van 8%. Voor de inflatie is gerekend met een totale stijging van 9,5%. Deze cijfers kunnen anders uitvallen. Daarnaast kunnen kabinetsmaatregelen in de komende jaren nog aangepast worden en kunnen er uiteraard ook wijzingingen zijn in uw persoonlijke situatie. Dat kan grote effecten hebben op uw persoonlijke koopkracht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meest gelezen
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

Meer Premium