Verzekeraars zien kansen in pensioenmarkt

De markt voor levensverzekeraars staat zwaar onder druk, maar de sector ziet nieuwe kansen in de collectieve pensioenmarkt. Ook door groei in andere activiteiten zoals schadeverzekeringen en door kostenbesparingen denkt de sector de krimpende markt het hoofd te bieden, zegt het Verbond van Verzekeraars woensdag in reactie op een alarmerend rapport van de Nederlandsche Bank (DNB).

 Lees verder
 

PvdA steunt collectief pensioen

Werknemers moeten collectief blijven sparen voor hun pensioen. Aanpassingen aan het huidige pensioensysteem zijn nodig, maar de kern moet overeind blijven. „Nederland heeft zowat het meest weerbare stelsel ter wereld. Dat moeten we behouden.”

 Lees verder
 

Zo vult u een pensioengat

Bouw zelf aan een goed pensioen

De versobering van het pensioen treft vooral grootverdieners, maar zij hebben ook de beste mogelijkheden om de gaten fiscaalvriendelijk te vullen. Voor lagere inkomens helpt meestal maar één ding: zelf iets extra opbouwen.

 Lees verder
 

Half miljard tekort pensioenpot gemeenten

Nederlandse gemeenten hebben veel te weinig geld opzij gezet voor de pensioenen van hun (oud-)wethouders. Gemeenten komen ongeveer 533 miljoen euro tekort.

 Lees verder
 

Pensioenopbouw arbeidsongeschikte zelfstandige onzeker

Zelfstandigen dreigen hun pensioenopbouw kwijt te raken als ze arbeidsongeschikt worden. Vanaf 1 januari aanstaande worden de fiscale pensioenregels voor werknemers ook van toepassing op zelfstandigen die verplicht in een bedrijfstakpensioenfonds zitten.

 Lees verder
 

Ouderen trekken aan bel over koopkrachtdaling

Ouderen trekken massaal aan de bel over het gat in hun portemonnee. Zij gaan er in 2015 voor het vijfde achtereenvolgende jaar in koopkracht op achteruit in vergelijking met werkenden.

 Lees verder
 

'Aanpassing pensioenregelingen niet voor 2015 haalbaar'

Het Registerpensioenadviseurs (RPA) wil meer tijd om de wijzigingen voor de pensioenregelingen per 1 januari 2015 door kunnen te voeren. Renato Lombardini, voorzitter van het RPA: “Wij doen een dringende oproep aan de overheid om werkgevers en verzekeraars meer tijd te geven voor het doorvoeren van fiscale aanpassingen.”

 Lees verder
 

'Pensioendeelnemer dubbelhartig over keuzevrijheid'

Pensioendeelnemers weten eigenlijk niet of ze keuzevrijheid willen, of dat hun de keuzes aan hun pensioenfonds over laten. Zij kunnen de consequenties van hun keuzes namelijk niet overzien, vinden Harry van Dalen en Kenè Henkens, onderzoekers bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

 Lees verder
 

Kamer blokkeert pensioen opeten in bijstand

Gemeenten mogen bijstandsaanvragers niet meer verplichten eerst hun pensioen 'op te eten'. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdag bekend gemaakt.

 Lees verder
 

Pensioenfonds: doorsneepremie niet houdbaar

De huidige doorsneepensioenpremie, waarbij jongeren meebetalen aan het pensioen van de ouderen, is niet langer houdbaar.

 Lees verder
 

Kamer: ontzien pensioen zzp'er snel regelen

Zzp'ers mogen vanaf 1 januari niet meer worden gedwongen eerst hun pensioen 'op te eten' als ze in de bijstand belanden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) moet goed in de gaten houden of de gemeenten zich houden aan een tijdelijke regeling die volgend jaar ingaat. Bovendien moet ze zorgen dat een wetsvoorstel om de zaak definitief te regelen vóór 1 maart in de Tweede Kamer ligt.

 Lees verder
 

Dekkingsgraden pensioenfondsen verder gedaald

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in oktober iets slechter voor komen te staan. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen stond eind oktober op 107 procent. Dat is een daling met ongeveer 1 procentpunt ten opzichte van september, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

Ook gepensioneerden krijgen naheffing

Ook gepensioneerden krijgen volgend jaar een naheffing van de fiscus. Voor ouderen tot modaal gaat het om enkele tientjes tot maximaal 105 euro. Voor ouderen met een aanvullend pensioen tot tweemaal modaal bedraagt de naheffing maximaal 372 euro.

 Lees verder
 

Wat betekent de afschaffing van de partnertoeslag voor u?

De pensioenopbouw wordt beperkt, uitkeringen worden niet geïndexeerd en de AOW-leeftijd gaat omhoog. Stukje bij beetje wordt het appeltje voor de dorst afgekloven. Nu verdwijnt ook de toeslag voor jongere niet-werkende partners van gepensioneerden. Wat staat u te wachten en valt er iets aan te doen?

 Lees verder
 

Wat moet ik doen voor mijn pensioen?

Wat moet er worden geregeld om later een goed pensioen te hebben? Met de website 'wat moet ik doen voor mijn pensioen' van wijzer in geldzaken krijgt een ieder met een paar klikken inzicht of hij of zij het al goed op orde heeft voor zichzelf en de nabestaanden.

 Lees verder
 

'Liever hogere premie, voor hoger pensioen'

Veel werknemers zijn best bereid een hogere pensioenpremie te betalen, om er voor te zorgen dat pensioenfondsen beter in staat zijn de pensioenen te verhogen. Dat komt naar voren uit een vrijdag gepubliceerde enquête onder de achterban van vakbeweging FNV.

 Lees verder
 

Miljarden pensioengeld vast in mkb, bedrijven in rode cijfers

Er zitten miljarden aan geblokkeerd vermogen in het mkb vanwege pensioenverplichtingen. Het gevolg is dat bedrijven minder waard worden of zelfs in de rode cijfers belanden.

 Lees verder
Bevat:
 

Pensioenfondsen lijden door rentedreun

De pensioenfondsen hebben zwaar te lijden onder de snel dalende rente. Vrijwel alle fondsen hebben de dekkingsgraad in de afgelopen maand zien dalen. De inflatiecorrectie van het pensioen is daarmee ook het volgende jaar hoogst onwaarschijnlijk.

 Lees verder
 

Ook kleinere pensioenfondsen staan er slechter voor

Ook de kleinere Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het derde kwartaal ,,over een breed front'' slechter voor komen te staan. Dat maakte de Pensioenfederatie donderdag bekend, in reactie op de publicatie van de cijfers van de vijf grote pensioenreuzen in ons land.

 Lees verder
 


Pensioenfondsen lijden door rentedreun

De pensioenfondsen hebben zwaar te lijden onder de snel dalende rente. Vrijwel alle fondsen hebben de dekkingsgraad in de afgelopen maand zien dalen.

 Lees verder
 

Wisselen van pensioenfonds wordt makkelijker

Werknemers kunnen straks makkelijker overstappen naar een ander pensioenfonds. In de Tweede Kamer is brede steun voor een voorstel van VVD, D66 en GroenLinks om dit te regelen.

 Lees verder
 

Wet tegen 'pensioen opeten' in bijstand

Bijstandsgerechtigden kunnen straks niet meer door hun gemeente worden gedwongen hun pensioen 'op te eten'. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat wettelijk regelen dat dat onmogelijk wordt. Klijnsma heeft dat dinsdag geantwoord op schriftelijke vragen van de PvdA.

 Lees verder
 

Nederland daalt op ranglijst pensioenstelsels

Nederland is dit jaar verder afgegleden op de wereldranglijst van beste pensioensystemen ter wereld tot de derde plek. De tweede plaats is afgestaan aan Australië. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde wereldwijde pensioenindex van adviesbureau Mercer.

 Lees verder
 

Akkoord over strengere pensioenregels

Kabinet, regeringsfracties en de 'bevriende' oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben overeenstemming over het aanscherpen van de pensioenregels. Dat betekent dat er ook steun voor de plannen in de Eerste Kamer zal zijn, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

 Lees verder
 

Nieuw pensioencollectief opgericht door Klijnsma

Naast alle bedrijfstak en ondernemerspensioenfondsen komt er een nieuw pensioencollectief: het Algemeen Pensioenfonds. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma introduceert het nieuwe pensioenfonds waar bedrijven nieuwe pensioenregelingen kunnen aanbrengen.

 Lees verder
 

Akkoord over pensioenregeling ambtenaren

De overheid heeft een akkoord bereikt met de vakbonden van ambtenaren en onderwijspersoneel over de pensioenregeling voor volgend jaar. De pensioenpremies gaan omlaag voor werkgevers en de in totaal 2,8 miljoen werknemers die zijn aangesloten bij het ABP-pensioenfonds. De totale pensioenpremie daalt met 3,7 procent.

 Lees verder
 

CPB: 'Steeds minder voordelen aan collectief pensioen'

De voordelen van collectief sparen voor het pensioen vergeleken met individuele regelingen met 'eigen potjes' zijn sterk afgenomen. Dat heeft te maken met de vergrijzing en de toenemende flexibiliteit van de arbeidsmarkt.

 Lees verder
 

Dekkingsgraden pensioenfondsen onderuit

Nederlandse pensioenfondsen zijn er vorige maand een stuk slechter voor komen te staan. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde met 4 procentpunt tot 108 procent, meldt onderzoeksbureau Aon Hewitt.

 Lees verder
 

'Werkgevers houden pensioenpremie achter'

Werknemers profiteren maar nauwelijks van de verlaging van de pensioenpremie.

 Lees verder
Bevat:
 


6.1 °C
OZO3
 
files 136
114 km.
Beurs AEX
AEX 423.97
+ / - +0.19%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

‘Het loont steeds meer om een huis te gaan kopen’


Verstuur