Het laatste pensioennieuws? Meld u gratis aan voor de DFT Geld-nieuwsbrief

Slimme pensioentips voortaan automatisch via de mail ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis DFT Geld Nieuwsbrief

 

Plasterk: premie ABP kan gat slaan in begroting

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken erkent dat de premieontwikkeling bij ambtenarenfonds ABP een gat kan slaan in zijn begroting. Bedragen wilde hij niet noemen.

 Lees verder
Bevat:
 

Rechter muilkorft waakhond DNB in pensioenzaak

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een gevoelige tik op de vingers gekregen van de rechtbank Rotterdam. De waakhond zou onterecht hebben opgetreden tegen het pensioenfonds voor de slagers.

 Lees verder
 

Meer keuze tussen vast of flexibel pensioen

Mensen krijgen straks meer keuze in de manier waarop zij hun opgebouwde pensioen laten uitkeren. Ze kunnen dan tot aan hun pensioendatum kiezen voor een vast pensioen of een flexibel pensioen. Het gaat om een bepaalde groep die nu verplicht is op de pensioneringsdatum een vast pensioen te kiezen tegen de rente op dat moment.

 Lees verder
 

Seniorenorganisaties KBO en PCOB samen verder

De twee seniorenorganisaties KBO en PCOB gaan samen verder. Samen willen ze de grootste seniorenorganisatie van Nederland vormen.

 Lees verder
 

Nederland is straks helemaal grijs!

Japan geeft een kijkje in de toekomst als het gaat om vergrijzing. Een kwart van de Japanners is 65 jaar of ouder en over een paar jaar is dat ook zo in Nederland. Wat kunnen wij van ze leren?

 Lees verder
Bevat:
 

'Verzekeraars bieden negatief rendement op lijfrente'

Consumenten die kiezen voor een lijfrente kunnen niet altijd rekenen op het beoogde rendement.

 Lees verder
 

Moeten we ons weer zorgen maken over ons pensioen? Eh, ja!

In diverse media is de afgelopen weken weer volop geschreven over de dekkingsgraden van de pensioenfondsen. En dan met name de (verplichte) bedrijfstakpensioenfondsen, in mindere mate pensioenfondsen die gelieerd zijn aan één bedrijf. Deze dekkingsgraden, die de verhouding weergeven tussen ‘bezittingen’ en ‘pensioenverplichtingen, kennen we ondertussen in meerdere soorten. Zo is er inmiddels sprake van een beleidsdekkingsgraad, een minimaal eigen vermogen-dekkingsgraad’, een streefdekkingsgraad, een actuele dekkingsgraad en de premiedekkingsgraad.

 Lees verder
 

Pensioenplatform voor vrouwen wint prijs

Het pensioeninitiatief 'I love pensioen' van WOMEN Inc. en Delta Lloyd Foundation is uitgeroepen tot de winnaar van de ‘Pensioenwegwijzer 2015’.

 Lees verder
 

Oproep: Zzp'er en pensioen

Bent u zzp'er en bouwt u vermogen op of zet u geld opzij voor uw pensioen? Dan horen wij graag hoe.

 Lees verder
 

Tien antwoorden op veelgestelde pensioenvragen

Onrust, zorgen, boosheid en onduidelijkheden... veel Nederlanders worstelen met de opbouw van hun pensioen.

 Lees verder
Bevat:
 

Alle hens aan dek bij DFT Pensioenspreekuur 

Het DFT Pensioenspreekuur, een samenwerking met platform Wijzer in geldzaken, heeft in enkele uren tijd veel vragen binnengekregen. Honderden lezers stuurden hun vraag in. 

 Lees verder
Bevat:
 

Jongere weet weinig over pensioen

Meer dan de helft van de jongeren die de arbeidsmarkt betreden weten niet ze waar ze informatie over hun pensioen kunnen vinden, terwijl ze wel geïnteresseerd zijn in hun pensioen.

 Lees verder
 

Meerderheid 50-plussers werkt door tot pensioen

Bijna twee derde van de Nederlanders van 50 tot 67 jaar oud blijft langer werken in zijn huidige functie door de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Een kwart wil desondanks eerder stoppen.

 Lees verder
 

Weinig vertrouwen in pensioenfonds

Mensen hebben geen hoge pet op van hun pensioenfonds. En velen weten niet waar hun pensioen is ondergebracht.

 Lees verder
 

Pensioentips: neem het heft in eigen hand

Bijna de helft van de Nederlanders gaat liever naar de tandarts dan dat ze hun pensioen eens doorrekenen. Jammer. Want de pensioenversobering is niet iets dat je overkomt, maar iets wat we meestal kunnen bijsturen. Doe uw voordeel met deze tips.

 Lees verder
 

Pensioenfondsen raken heel veel geld kwijt

€140 miljard verdampt

Door slechte beleggingsresultaten zijn de Nederlandse pensioenfondsen het afgelopen half jaar 140 miljard euro aan pensioenvermogen kwijtgeraakt. Volgens een eigen onderzoek van RTL Z is het totale vermogen van de fondsen gedaald van een recordhoogte van 1400 miljard euro tot circa 1260 miljard euro.

 Lees verder
 

Pensioenfonds PostNL staat er slechter voor

Pensioenfonds PostNL is er in derde kwartaal slechter voor komen te staan. Het fonds zag zijn financiële positie onder meer verslechteren doordat De Nederlandsche Bank (DNB) de rekenrente in juli heeft aangepast. Daarbij had het fonds last van de lage rentestand en werd een negatief rendement behaald op beleggingen.

 Lees verder
 

'Pensioen niet voor aflossing hypotheek'

Het is voorlopig niet mogelijk het pensioen in te zetten voor het aflossen van hypotheekschuld. Daarbij zouden "aanzienlijke juridische risico's" optreden, die met de huidige wetgeving niet zijn te voorkomen.

 Lees verder
 

Bonden: Overheid moet stijging pensioenpremie betalen

Een eventuele premieverhoging van ambtenarenpensioenfonds ABP moet op het conto van de overheid moet komen, vinden verschillende onderwijsvakbonden.

 Lees verder
 

‘Nederland heeft het een-na-beste pensioenstelsel ter wereld’

Het pensioenstelsel van Nederland is bijna het beste ter wereld. Ons land hoeft alleen Denemarken boven zich te dulden.

 Lees verder
 


Nibud: maak pensioenen makkelijker

Meer dan de helft van de Nederlanders (60 procent) weet niet of hij na zijn pensionering genoeg inkomen heeft om alle uitgaven te betalen. Onder deze groep bevinden zich veel mensen die moeilijk kunnen rondkomen en mensen onder de 45 jaar.

 Lees verder
 

2400 euro per jaar voor extra pensioen

Ongeveer een op de vijf Nederlanders legt zelf geld opzij voor hun oude dag. Ze sparen gemiddeld 2400 euro per jaar. 

 Lees verder
 

Let op pensioen bij overstappen van baan

Werknemers die van baan veranderen, moeten niet alleen op hun nieuwe salaris, maar ook op hun pensioenregeling letten. Anders kan het gebeuren dat er bij overlijden vóór de pensioendatum geen nabestaandenpensioen aan de achterblijvende partner wordt uitgekeerd.

 Lees verder
 

Pensioenkorting dreigt voor ambtenaren

Voor ruim drie miljoen werkende en gepensioneerde ambtenaren dreigt een korting op hun pensioen wanneer de salarissen bij de overheid binnenkort verhoogd worden.

 Lees verder
 

Centraal Beheer richt algemeen pensioenfonds op

Centraal Beheer, onderdeel van verzekeringsgroep Achmea, richt een algemeen pensioenfonds op. De nieuwe pensioenuitvoerder, Centraal Beheer APF, wil beschikbaar zijn voor onder meer ondernemingspensioenfondsen en wil daarmee schaalvoordelen bieden.

 Lees verder
 

Het laatste pensioennieuws? Meld u gratis aan voor de DFT Geld-nieuwsbrief

Slimme pensioentips voortaan automatisch via de mail ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis DFT Geld Nieuwsbrief

 Lees verder
 

'Koopkracht ouderen extra onder druk'

Gepensioneerden hebben komende jaren waarschijnlijk een stuk minder te besteden door de gewijzigde pensioenregels. Onderzoeksbureau Aon Hewitt heeft uitgerekend dat de koopkracht van gepensioneerden hierdoor komende tien jaar met gemiddeld 5 procent extra omlaag gaat, bij sommige fondsen zelfs meer dan 10 procent.

 Lees verder
 

'Kwart van Nederlanders vreest voor pensioen'

25% van de Nederlanders denkt dat ze niet genoeg geld te besteden hebben als ze met pensioen zijn.

 Lees verder
 

AOW-leeftijd onduidelijk voor ouderen

Voor veel ouderen is het tegenwoordig onduidelijk wanneer zij AOW krijgen. Dat komt door de verhoging van de AOW-leeftijd, waardoor mensen niet meer automatisch vanaf hun 65e verjaardag een ouderdomsuitkering ontvangen van de Staat.     

 Lees verder
 

Alle pensioenfondsen in de min

De Nederlandse pensioenfondsen hebben financieel slecht gepresteerd in het tweede kwartaal van 2015.

 Lees verder
 


6.0 °C
WNW5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 472.17
+ / - -0.01%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

Stelling DFT Geld

’Ik geef meer geld uit aan Sinterklaascadeaus dan vorig jaar'


Verstuur