Pensioenfonds wil meer risico's kunnen nemen

Pensioenfondsen zouden meer risico's moeten kunnen nemen, nu hun financiële positie zo onder druk staat door de lage rentestand. Daarvoor pleitte Marcel Andringa, bestuurder bij metaalfonds PME, vrijdag in Het Financieele Dagblad.

 Lees verder
 

Spaargeld levensloop in rook op

Geld dat je opneemt uit de levensloopregeling kan door een ongelukkig toeval in rook opgaan. Een werknemer bij een mkb-bedrijf raakte €2750 bruto kwijt, doordat zijn werkgever failliet ging.

 Lees verder
 

'Politiek belooft ten onrechte zeker pensioen'

Peter Borgdorff, directeur van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), heeft hard uitgehaald naar staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

 Lees verder
 

ABP: mensen haken af bij dekkingsgraad en solidariteit

Pensioenfonds ABP is niets te gek om de interesse van deelnemers in hun pensioen aan te wakkeren.

 Lees verder
 

Jan Modaal houdt paar tientjes extra over

Pensioenpremies dalen dit jaar fors

Het overgrote deel van de Nederlanders betaalt dit jaar minder pensioenpremie dan in 2014. In vergelijking met vorig jaar dalen de premies gemiddeld met 7,8 procent. Minder inleg betekent meer geld in de portemonnee nu. Voor een modaal inkomen kan de winst oplopen tot hooguit enkele tientjes bruto per maand.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

Nederlandse pensioenfondsen hebben hun gemiddelde dekkingsgraad de afgelopen maand zien verbeteren. Eind februari stond deze graadmeter, die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, op 106 procent. Dat is een stijging van 3 procentpunt ten opzichte van de maand ervoor, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

'Keuze betrekt consument meer bij pensioen'

Een beperkte keuzemogelijkheid moet de betrokkenheid van consumenten bij het opbouwen van hun pensioen vergroten. Dat is de boodschap die overheidsplatform Wijzer in geldzaken wil meegeven aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Die werkt aan manieren waarop het pensioenstelsel hervormd zou kunnen worden.

 Lees verder
 

'Iedereen lijdt pijn bij hervormen pensioen'

Iedereen zal pijn moeten lijden als het Nederlandse pensioenstelsel hervormd wordt. Werknemers, werkgevers en ook gepensioneerden zullen mee moeten betalen als de doorsneepremie wordt afgeschaft.

 Lees verder
 

'SER-advies pensioenstelsel desastreus'

Een verdere individualisering van de pensioenen zal desastreus uitpakken. Deze vrees uiten de koepelorganisaties van gepensioneerden KNVG en NVOG na het vrijdag vastgestelde advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te hervormen.

 Lees verder
 


Pensioenfonds DNB vroeg 'extreem hoge pensioenpremie'

Het personeel van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen jaren een extreem hoge pensioenpremie aan het pensioenfonds van de toezichthouder betaald.

 Lees verder
 

Pensioneren steeds vaker bij 65 jaar of ouder

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan is verder opgelopen, deze ligt nu op 64,1 jaar.

 Lees verder
 

Pensioneren steeds vaker bij 65 jaar of ouder

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan is verder opgelopen, deze ligt nu op 64,1 jaar, twee tiende jaar hoger dan in 2013 en ongeveer een halfjaar hoger dan in 2012.

 Lees verder
 

Rentedip drama voor pensioenpotje

Niet alleen pensioenfondsen zuchten onder de historisch lage rente. Voor individuele spaarpotjes voor extra pensioen is de lage rente een drama.

 Lees verder
 

Hoogte lijfrente-uitkeringen valt zwaar tegen

Niet alleen pensioenfondsen zuchten onder de historisch lage rente. Voor individuele spaarpotjes voor extra pensioen is de lage rente een drama.

 Lees verder
 

Hoe gezond is uw pensioenfonds?

De pensioenfondsen scoren op de beurs, maar uw uitkering staat onder druk. Kijk hier hoe uw eigen pensioenfonds er voor staat.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad meeste grote pensioenfondsen omlaag

De dekkingsgraad van vier van de vijf grote Nederlandse pensioenfondsen is afgelopen jaar gedaald. Alleen bij het pensioenfonds Bouw steeg de dekkingsgraad.

 Lees verder
 

PvdA: risico's blijven delen bij pensioenen

De PvdA wil graag meedenken over een hervorming van het pensioenstelsel, maar hecht er veel waarde aan dat de risico's bij het pensioensparen gedeeld blijven worden. Tweede Kamerlid Roos Vermeij zegt dat in reactie op een advies van de SER.

 Lees verder
 

SER: pensioenpotje moet persoonlijker worden

Werknemers moeten in de toekomst een persoonlijk pensioenpotje gaan opbouwen. De doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de oudedagsvoorziening van ouderen, moet verdwijnen. Maar om risico's zoveel mogelijk samen te delen, moet het nieuwe pensioensysteem wel collectieve elementen blijven houden.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad pensioenfonds Zorg en Welzijn omlaag

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) komt onder de nieuwe rekenregels uit op 102%.

 Lees verder
 


6.6 °C
W6
 
files 248
268 km.
Beurs AEX
AEX 489.41
+ / - -1.07%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

‘De vergoeding bij stroomstoringen is te laag'


Verstuur