Hoe gezond is uw pensioenfonds?

De pensioenfondsen scoren op de beurs, maar uw uitkering staat onder druk. Kijk hier hoe uw eigen pensioenfonds er voor staat.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad meeste grote pensioenfondsen omlaag

De dekkingsgraad van vier van de vijf grote Nederlandse pensioenfondsen is afgelopen jaar gedaald. Alleen bij het pensioenfonds Bouw steeg de dekkingsgraad.

 Lees verder
 

PvdA: risico's blijven delen bij pensioenen

De PvdA wil graag meedenken over een hervorming van het pensioenstelsel, maar hecht er veel waarde aan dat de risico's bij het pensioensparen gedeeld blijven worden. Tweede Kamerlid Roos Vermeij zegt dat in reactie op een advies van de SER.

 Lees verder
 

SER: pensioenpotje moet persoonlijker worden

Werknemers moeten in de toekomst een persoonlijk pensioenpotje gaan opbouwen. De doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de oudedagsvoorziening van ouderen, moet verdwijnen. Maar om risico's zoveel mogelijk samen te delen, moet het nieuwe pensioensysteem wel collectieve elementen blijven houden.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad pensioenfonds Zorg en Welzijn omlaag

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) komt onder de nieuwe rekenregels uit op 102%.

 Lees verder
 

DNB roept om pensioen op maat

Geef mensen met een hoog inkomen meer verantwoordelijkheid over hun pensioen. Zij kunnen een hoger risico dragen en hebben meer ruimte om zelf bij te sparen.

 Lees verder
 

AFM: zelf beslissen over pensioenopbouw

Werknemers moeten ervoor kunnen kiezen om minder pensioenpremie in te leggen als ze dat willen.

 Lees verder
 

Jongeren willen langer werken voor hoger pensioen

Jongeren van 18 tot 34 jaar willen langer doorwerken om te kunnen genieten van een hoger pensioen.

 Lees verder
 


Pensioenfonds houdt oude rekenrente

Pensioenfondsen hoeven per 1 januari niet met een nieuwe rekenrente te gaan rekenen. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt op verzoek van de Eerste Kamer De Nederlandsche Bank (DNB) in te stemmen met uitstel totdat Brussel met een richtlijn voor Europese verzekeraars komt.

 Lees verder
 

Senaat behandelt pensioenregels volgende week

De Eerste Kamer behandelt een plan voor aanscherping van de pensioenregels toch volgende week. Als het wordt aangenomen, kan het op 1 januari ingaan, zoals het kabinet wil. De senatoren hebben dat dinsdag besloten. Tot dusver was het onduidelijk of de nieuwe pensioenregels nog dit jaar behandeld zouden worden. Het debat werd eerder uitgesteld.

 Lees verder
 

Pensioenfederatie vreest premieverhoging

Als de Eerste Kamer niet nog dit jaar de nieuwe pensioenspelregels goedkeurt, zullen pensioenfondsen in nood hun premie volgend jaar moeten verhogen. Daarvoor waarschuwt de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van de fondsen. Ze voorziet „dramatische gevolgen”. De fondsen hebben hun premies voor volgend jaar al vastgesteld. Volgens de Pensioenfederatie is het „ondoenlijk” om ze weer te veranderen, zo schrijft ze op haar website.

 Lees verder
 

Klijnsma houdt vast aan pensioenplan

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) houdt vast aan haar plan om de pensioenregels volgend jaar strenger te maken. Dat blijkt uit een brief die ze donderdag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Volgens Klijnsma moeten „knelpunten” in het huidige systeem snel worden weggenomen om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in problemen raken.

 Lees verder
 

Senaat wil pensioenplan nog niet behandelen

De Eerste Kamer wil nog niet debatteren over een plan om de pensioenregels strenger te maken. Ze wil eerst antwoorden hebben van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) op een aantal kritische schriftelijke vragen. De behandeling van het wetsvoorstel zou eerst volgende week plaatsvinden, maar is nu een week verschoven. De tijd wordt daarmee erg krap, want de nieuwe regels moeten per 1 januari ingaan.

 Lees verder
 

Positieve rendementen pensioenfondsen in november

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in november geprofiteerd van positieve rendementen. Hun gemiddelde dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, stond eind november op 109 procent. Dat is ongeveer 2 procentpunt hoger dan de maand ervoor, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

Meer koopkracht door verlaging premie ABP

Premiebetalende deelnemers in het pensioenfonds ABP gaan er volgend jaar grofweg 1 procent in koopkracht op vooruit. De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent. ABP maakte de maatregelen donderdag bekend.

 Lees verder
 

Verzekeraars zien kansen in pensioenmarkt

De markt voor levensverzekeraars staat zwaar onder druk, maar de sector ziet nieuwe kansen in de collectieve pensioenmarkt. Ook door groei in andere activiteiten zoals schadeverzekeringen en door kostenbesparingen denkt de sector de krimpende markt het hoofd te bieden, zegt het Verbond van Verzekeraars woensdag in reactie op een alarmerend rapport van de Nederlandsche Bank (DNB).

 Lees verder
 

PvdA steunt collectief pensioen

Werknemers moeten collectief blijven sparen voor hun pensioen. Aanpassingen aan het huidige pensioensysteem zijn nodig, maar de kern moet overeind blijven. „Nederland heeft zowat het meest weerbare stelsel ter wereld. Dat moeten we behouden.”

 Lees verder
 

Zo vult u een pensioengat

Bouw zelf aan een goed pensioen

De versobering van het pensioen treft vooral grootverdieners, maar zij hebben ook de beste mogelijkheden om de gaten fiscaalvriendelijk te vullen. Voor lagere inkomens helpt meestal maar één ding: zelf iets extra opbouwen.

 Lees verder
 


4.2 °C
WZW3
 
files 220
130 km.
Beurs AEX
AEX 450.39
+ / - -0.46%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

‘Ik heb mijn uitvaart financieel goed geregeld’


Verstuur