Pensioen, alles behalve ver van uw bed

Wat is het juiste moment om u actief bezig te houden met uw pensioen? Binnen dit thema behandelen wij de invloed die u zelf op uw financiële toekomst heeft tijdens het gratis online event Vermogen voor Morgen op 22 en 23 april.

 Lees verder
 

Lage rente zit pensioenfondsen dwars

De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal verslechterd. De lage rente is de boosdoener. Die is er de oorzaak van dat de pensioenverplichtingen van de fondsen flink stijgen. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de goede beleggingsresultaten die de afgelopen maanden werden geboekt.

 Lees verder
 

'Een derde huishoudens bouwt te weinig op'

Bijna een derde van de Nederlandse huishoudens (30 procent) heeft na pensionering een inkomen van minder dan 70 procent van het huidige inkomen. Deze groep bestaat vooral uit zelfstandigen en gescheiden mannen en vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Netspar, een kenniscentrum op het gebied van pensioenen.

 Lees verder
Bevat:
 

Pensioenfondsen staan er iets slechter voor

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen maand financieel wat slechter voor komen te staan. De gemiddelde dekkingsgraad daalde in maart van 106 naar 104 procent, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt woensdag. Daarmee staat de graadmeter weer onder het vereiste minimum van ongeveer 105 procent.

 Lees verder
 

Pensioenfonds wil meer risico's kunnen nemen

Pensioenfondsen zouden meer risico's moeten kunnen nemen, nu hun financiële positie zo onder druk staat door de lage rentestand. Daarvoor pleitte Marcel Andringa, bestuurder bij metaalfonds PME, vrijdag in Het Financieele Dagblad.

 Lees verder
 

Spaargeld levensloop in rook op

Geld dat je opneemt uit de levensloopregeling kan door een ongelukkig toeval in rook opgaan. Een werknemer bij een mkb-bedrijf raakte €2750 bruto kwijt, doordat zijn werkgever failliet ging.

 Lees verder
 

'Politiek belooft ten onrechte zeker pensioen'

Peter Borgdorff, directeur van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), heeft hard uitgehaald naar staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

 Lees verder
 


ABP: mensen haken af bij dekkingsgraad en solidariteit

Pensioenfonds ABP is niets te gek om de interesse van deelnemers in hun pensioen aan te wakkeren.

 Lees verder
 

Jan Modaal houdt paar tientjes extra over

Pensioenpremies dalen dit jaar fors

Het overgrote deel van de Nederlanders betaalt dit jaar minder pensioenpremie dan in 2014. In vergelijking met vorig jaar dalen de premies gemiddeld met 7,8 procent. Minder inleg betekent meer geld in de portemonnee nu. Voor een modaal inkomen kan de winst oplopen tot hooguit enkele tientjes bruto per maand.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

Nederlandse pensioenfondsen hebben hun gemiddelde dekkingsgraad de afgelopen maand zien verbeteren. Eind februari stond deze graadmeter, die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, op 106 procent. Dat is een stijging van 3 procentpunt ten opzichte van de maand ervoor, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

'Keuze betrekt consument meer bij pensioen'

Een beperkte keuzemogelijkheid moet de betrokkenheid van consumenten bij het opbouwen van hun pensioen vergroten. Dat is de boodschap die overheidsplatform Wijzer in geldzaken wil meegeven aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Die werkt aan manieren waarop het pensioenstelsel hervormd zou kunnen worden.

 Lees verder
 

'Iedereen lijdt pijn bij hervormen pensioen'

Iedereen zal pijn moeten lijden als het Nederlandse pensioenstelsel hervormd wordt. Werknemers, werkgevers en ook gepensioneerden zullen mee moeten betalen als de doorsneepremie wordt afgeschaft.

 Lees verder
 

'SER-advies pensioenstelsel desastreus'

Een verdere individualisering van de pensioenen zal desastreus uitpakken. Deze vrees uiten de koepelorganisaties van gepensioneerden KNVG en NVOG na het vrijdag vastgestelde advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te hervormen.

 Lees verder
 

Pensioenfonds DNB vroeg 'extreem hoge pensioenpremie'

Het personeel van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen jaren een extreem hoge pensioenpremie aan het pensioenfonds van de toezichthouder betaald.

 Lees verder
 

Pensioneren steeds vaker bij 65 jaar of ouder

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan is verder opgelopen, deze ligt nu op 64,1 jaar.

 Lees verder
 

Pensioneren steeds vaker bij 65 jaar of ouder

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan is verder opgelopen, deze ligt nu op 64,1 jaar, twee tiende jaar hoger dan in 2013 en ongeveer een halfjaar hoger dan in 2012.

 Lees verder
 

Rentedip drama voor pensioenpotje

Niet alleen pensioenfondsen zuchten onder de historisch lage rente. Voor individuele spaarpotjes voor extra pensioen is de lage rente een drama.

 Lees verder
 


13.5 °C
NNO3
 
files 265
175 km.
Beurs AEX
AEX 506.22
+ / - +1.1%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

‘Schaf seniorendagen voor oudere werknemers af'


Verstuur