'Pensioenpot moet alleen voor oude dag gebruikt worden'

Het Nederlandse pensioenstelsel wordt de komende jaren grondig verbouwd. Om die opknapbeurt in één keer succesvol te maken, doet staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) er goed aan te leren van ervaringen in het buitenland.

 Lees verder
 

Vakantieliefde! Pensioen ver van mijn (strand-)bedje?

Het is er weer de tijd van het jaar voor: de vakantieliefdes! Wie heeft het niet meegemaakt? Grenzeloos verliefd worden onder de zon in een warm land, je hebt de tijd van je leven en vooral alle tijd voor elkaar.

 Lees verder
 

Pensioenfondsen fors geraakt

De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het tweede kwartaal miljarden verloren met hun beleggingen, doordat het erg onstuimig was op de beurzen. Een combinatie van flinke correcties op de obligatiemarkten, onzekerheid over het rentebeleid en angst voor een ’Grexit’ raakte de portefeuilles van de fondsen hard.

 Lees verder
 

Pensioeningreep DNB stuit op onbegrip

De ingreep van toezichthouder DNB in de rekenrente voor pensioenfondsen stuit op veel onbegrip. Van de ruim 1800 stemmers in een poll op DFT.nl zegt de overgrote meerderheid te balen van de actie.

 Lees verder
 

Ambtenaren krijgen sigaar uit eigen doos

FNV hekelt houding kabinet cao-akkoord

FNV-voorzitter Ton Heerts hekelt de houding van het kabinet bij de totstandkoming van het voorlopige cao-akkoord voor ambtenaren.

 Lees verder
 

FNV ziedend over ’goedkope truc van Rutte’

Aanslag op pensioenen

Het kabinet valt doelbewust de pensioenen aan en brengt zo de oudedagvoorziening van bijna drie miljoen Nederlanders in gevaar.

 Lees verder
 

Pensioenfonds PMT luidt noodklok

Voor honderdduizenden werknemers in de kleinmetaalsector dreigt een verdere versobering van hun pensioen. Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) zegt forse averij op te lopen door de beslissing van De Nederlandsche Bank (DNB) de rekenrente aan te passen.

 Lees verder
 

Pensioenpremie mogelijk weer omhoog door ingreep DNB

Nederlandse pensioenfondsen en vakbond FNV hebben zware kritiek op de beslissing van De Nederlandsche Bank (DNB) de rekenrente voor pensioenfondsen aan te passen. Dit zet het mes in de buffer van pensioenfondsen, waardoor de pensioenpremies mogelijk verder zullen stijgen.

 Lees verder
 

Nieuwe rekenrente zet mes in buffer pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank (DNB) past de rekenrente aan die pensioenfondsen gebruiken voor de waardering van de toekomstige verplichtingen. De pensioenpremie kan hierdoor stijgen.

 Lees verder
 

Kabinet wil nieuw systeem pensioenopbouw

De zogenoemde 'doorsneesystematiek' voor pensioenopbouw moet worden afgeschaft, vindt het kabinet. Volgens deze systematiek betaalt oud en jong bij hetzelfde pensioenfonds dezelfde premie voor dezelfde pensioenopbouw. Verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) schrijft maandag in haar Hoofdlijnennota dat het kabinet meer maatwerk en keuzemogelijkheden wil en heeft verschillende varianten in gedachten.

 Lees verder
 

ABP helpt Nederlandse gepensioneerde Griekenland 

Nederlandse gepensioneerden in Griekenland krijgen steun van pensioenfonds ABP nu zij niet meer bij hun bankrekening kunnen. 

 Lees verder
 

Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

De Nederlandse pensioenfondsen stonden er vorige maand financieel weer iets beter voor. Dat is te danken aan een stijging van de rente, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt woensdag.

 Lees verder
 

Vier van de tien gepensioneerden leven soberder

Vier van de tien gepensioneerden leven soberder dan voordat zij met pensioen gingen. Daarnaast heeft 7 procent van de gepensioneerden een bijbaantje om het pensioen aan te vullen.

 Lees verder
 

Starter negeert risico´s pensioen

Starters op de arbeidsmarkt hebben geen enkel oog voor de risico´s van hun pensioenvoorziening. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction.

 Lees verder
 


Opsteker voor wie binnenkort met pensioen gaat

Een opsteker voor mensen die binnenkort met pensioen gaan en dan nadeel ondervinden van de huidige, zeer lage rente. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat de zogenoemde 'pensioenknip' tijdelijk opnieuw invoeren. Die regeling biedt mensen de mogelijkheid om hun pensioen niet verplicht in één keer te laten uitkeren. Dat moet nu nog wel.

 Lees verder
 

Keuzevrijheid met pensioen, kunnen we het aan?

Een belangrijke keus die gemaakt moet worden bij de herinrichting van ons pensioensysteem, is de mate van keuzevrijheid. Zowel het Centraal Plan Bureau – bij haar vergelijking van een 4-tal internationale pensioenstelsels – als Netspar (van de Universiteit van Tilburg) concludeerden afgelopen week dat er inderdaad meer keuzevrijheid moet komen.

 Lees verder
 

'Pensioen voor eigen risico' blijft dalen

Circa 900.000 werknemers met een 'pensioen voor eigen risio' zagen hun aanspraken in het eerste kwartaal van 2015 met gemiddeld 47 euro per maand verder dalen. De lage rente drukt zwaar op pensioenen op basis van  een beschikbare premieregeling.

 Lees verder
 

'Vertrouwen in pensioenstelsel groeit'

Nederlanders hebben weer wat meer vertrouwen in ons pensioenstelsel. Liet vorig jaar 70% van de Nederlandse beleggers weten te beleggen met het expliciete doel om te zijner tijd het pensioen aan te vullen, of stond op het punt om dat te gaan doen, dit jaar is dat percentage gedaald tot minder dan de helft van alle Nederlandse beleggers.

 Lees verder
 

Wanneer mag u met pensioen?

Omdat we allemaal ouder worden, moeten we langer doorwerken. Als hierover iets in het nieuws komt, levert dit altijd verhitte reacties op. Zo ook vorige week, toen de Eerste Kamer instemde met het voorstel van het kabinet om de aow-leeftijd sneller naar 67 te laten stijgen.

 Lees verder
 

’Geef werknemer eigen spaarpot’

De overheid moet werknemers fiscaal stimuleren een spaarpot te vullen, die zij naar eigen inzicht kunnen inzetten als zij eerder met (deeltijd)pensioen willen, of werkloos of arbeidsongeschikt raken. Dat opperde financieel planner en DFT-columnist Kapé Breukelaar gisteren in het DFT Debat ’Zeker van inkomen?!’

 Lees verder
Bevat:
 

AOW-leeftijd versneld omhoog

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het versneld verhogen van de AOW-leeftijd. Werknemers krijgen in 2018 pas AOW als zij 66 jaar zijn, terwijl de AOW-leeftijd in 2021 naar 67 jaar gaat.

 Lees verder
 

Pensioenfondsen staan er beter voor

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei verbeterd. De fondsen profiteerden van de gestegen rentes op de financiële markten. Dat meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

'Integriteit pensioenfondsen onderbelicht'

Pensioenfondsen kijken nog onvoldoende naar de manier waarop zij hun integriteitsrisico's inschatten, op bijvoorbeeld belangenverstrengeling en fraude.

 Lees verder
 

Pensioenbelegger APG boekt flinke winststijging

APG heeft een prima jaar achter de rug. Het beheerd vermogen van de pensioenuitvoerder steeg naar €399 miljard, een toename van €56 miljard.

 Lees verder
 


21.4 °C
ZZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 495.23
+ / - +0.01%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

'Schaf seniorendagen voor oudere werknemers af'


Verstuur