Pensioenfonds houdt oude rekenrente

Pensioenfondsen hoeven per 1 januari niet met een nieuwe rekenrente te gaan rekenen. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt op verzoek van de Eerste Kamer De Nederlandsche Bank (DNB) in te stemmen met uitstel totdat Brussel met een richtlijn voor Europese verzekeraars komt.

 Lees verder
 

Senaat behandelt pensioenregels volgende week

De Eerste Kamer behandelt een plan voor aanscherping van de pensioenregels toch volgende week. Als het wordt aangenomen, kan het op 1 januari ingaan, zoals het kabinet wil. De senatoren hebben dat dinsdag besloten. Tot dusver was het onduidelijk of de nieuwe pensioenregels nog dit jaar behandeld zouden worden. Het debat werd eerder uitgesteld.

 Lees verder
 

Pensioenfederatie vreest premieverhoging

Als de Eerste Kamer niet nog dit jaar de nieuwe pensioenspelregels goedkeurt, zullen pensioenfondsen in nood hun premie volgend jaar moeten verhogen. Daarvoor waarschuwt de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van de fondsen. Ze voorziet „dramatische gevolgen”. De fondsen hebben hun premies voor volgend jaar al vastgesteld. Volgens de Pensioenfederatie is het „ondoenlijk” om ze weer te veranderen, zo schrijft ze op haar website.

 Lees verder
 

Klijnsma houdt vast aan pensioenplan

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) houdt vast aan haar plan om de pensioenregels volgend jaar strenger te maken. Dat blijkt uit een brief die ze donderdag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Volgens Klijnsma moeten „knelpunten” in het huidige systeem snel worden weggenomen om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in problemen raken.

 Lees verder
 

Senaat wil pensioenplan nog niet behandelen

De Eerste Kamer wil nog niet debatteren over een plan om de pensioenregels strenger te maken. Ze wil eerst antwoorden hebben van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) op een aantal kritische schriftelijke vragen. De behandeling van het wetsvoorstel zou eerst volgende week plaatsvinden, maar is nu een week verschoven. De tijd wordt daarmee erg krap, want de nieuwe regels moeten per 1 januari ingaan.

 Lees verder
 

Positieve rendementen pensioenfondsen in november

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in november geprofiteerd van positieve rendementen. Hun gemiddelde dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, stond eind november op 109 procent. Dat is ongeveer 2 procentpunt hoger dan de maand ervoor, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

Meer koopkracht door verlaging premie ABP

Premiebetalende deelnemers in het pensioenfonds ABP gaan er volgend jaar grofweg 1 procent in koopkracht op vooruit. De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent. ABP maakte de maatregelen donderdag bekend.

 Lees verder
 

Verzekeraars zien kansen in pensioenmarkt

De markt voor levensverzekeraars staat zwaar onder druk, maar de sector ziet nieuwe kansen in de collectieve pensioenmarkt. Ook door groei in andere activiteiten zoals schadeverzekeringen en door kostenbesparingen denkt de sector de krimpende markt het hoofd te bieden, zegt het Verbond van Verzekeraars woensdag in reactie op een alarmerend rapport van de Nederlandsche Bank (DNB).

 Lees verder
 

PvdA steunt collectief pensioen

Werknemers moeten collectief blijven sparen voor hun pensioen. Aanpassingen aan het huidige pensioensysteem zijn nodig, maar de kern moet overeind blijven. „Nederland heeft zowat het meest weerbare stelsel ter wereld. Dat moeten we behouden.”

 Lees verder
 

Zo vult u een pensioengat

Bouw zelf aan een goed pensioen

De versobering van het pensioen treft vooral grootverdieners, maar zij hebben ook de beste mogelijkheden om de gaten fiscaalvriendelijk te vullen. Voor lagere inkomens helpt meestal maar één ding: zelf iets extra opbouwen.

 Lees verder
 

Half miljard tekort pensioenpot gemeenten

Nederlandse gemeenten hebben veel te weinig geld opzij gezet voor de pensioenen van hun (oud-)wethouders. Gemeenten komen ongeveer 533 miljoen euro tekort.

 Lees verder
 

Pensioenopbouw arbeidsongeschikte zelfstandige onzeker

Zelfstandigen dreigen hun pensioenopbouw kwijt te raken als ze arbeidsongeschikt worden. Vanaf 1 januari aanstaande worden de fiscale pensioenregels voor werknemers ook van toepassing op zelfstandigen die verplicht in een bedrijfstakpensioenfonds zitten.

 Lees verder
 

Ouderen trekken aan bel over koopkrachtdaling

Ouderen trekken massaal aan de bel over het gat in hun portemonnee. Zij gaan er in 2015 voor het vijfde achtereenvolgende jaar in koopkracht op achteruit in vergelijking met werkenden.

 Lees verder
 


'Aanpassing pensioenregelingen niet voor 2015 haalbaar'

Het Registerpensioenadviseurs (RPA) wil meer tijd om de wijzigingen voor de pensioenregelingen per 1 januari 2015 door kunnen te voeren. Renato Lombardini, voorzitter van het RPA: “Wij doen een dringende oproep aan de overheid om werkgevers en verzekeraars meer tijd te geven voor het doorvoeren van fiscale aanpassingen.”

 Lees verder
 

'Pensioendeelnemer dubbelhartig over keuzevrijheid'

Pensioendeelnemers weten eigenlijk niet of ze keuzevrijheid willen, of dat hun de keuzes aan hun pensioenfonds over laten. Zij kunnen de consequenties van hun keuzes namelijk niet overzien, vinden Harry van Dalen en Kenè Henkens, onderzoekers bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

 Lees verder
 

Kamer blokkeert pensioen opeten in bijstand

Gemeenten mogen bijstandsaanvragers niet meer verplichten eerst hun pensioen 'op te eten'. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdag bekend gemaakt.

 Lees verder
 

Pensioenfonds: doorsneepremie niet houdbaar

De huidige doorsneepensioenpremie, waarbij jongeren meebetalen aan het pensioen van de ouderen, is niet langer houdbaar.

 Lees verder
 

Kamer: ontzien pensioen zzp'er snel regelen

Zzp'ers mogen vanaf 1 januari niet meer worden gedwongen eerst hun pensioen 'op te eten' als ze in de bijstand belanden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) moet goed in de gaten houden of de gemeenten zich houden aan een tijdelijke regeling die volgend jaar ingaat. Bovendien moet ze zorgen dat een wetsvoorstel om de zaak definitief te regelen vóór 1 maart in de Tweede Kamer ligt.

 Lees verder
 

Dekkingsgraden pensioenfondsen verder gedaald

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in oktober iets slechter voor komen te staan. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen stond eind oktober op 107 procent. Dat is een daling met ongeveer 1 procentpunt ten opzichte van september, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

Ook gepensioneerden krijgen naheffing

Ook gepensioneerden krijgen volgend jaar een naheffing van de fiscus. Voor ouderen tot modaal gaat het om enkele tientjes tot maximaal 105 euro. Voor ouderen met een aanvullend pensioen tot tweemaal modaal bedraagt de naheffing maximaal 372 euro.

 Lees verder
 

Wat betekent de afschaffing van de partnertoeslag voor u?

De pensioenopbouw wordt beperkt, uitkeringen worden niet geïndexeerd en de AOW-leeftijd gaat omhoog. Stukje bij beetje wordt het appeltje voor de dorst afgekloven. Nu verdwijnt ook de toeslag voor jongere niet-werkende partners van gepensioneerden. Wat staat u te wachten en valt er iets aan te doen?

 Lees verder
 

Wat moet ik doen voor mijn pensioen?

Wat moet er worden geregeld om later een goed pensioen te hebben? Met de website 'wat moet ik doen voor mijn pensioen' van wijzer in geldzaken krijgt een ieder met een paar klikken inzicht of hij of zij het al goed op orde heeft voor zichzelf en de nabestaanden.

 Lees verder
 

'Liever hogere premie, voor hoger pensioen'

Veel werknemers zijn best bereid een hogere pensioenpremie te betalen, om er voor te zorgen dat pensioenfondsen beter in staat zijn de pensioenen te verhogen. Dat komt naar voren uit een vrijdag gepubliceerde enquête onder de achterban van vakbeweging FNV.

 Lees verder
 


12.6 °C
WZW6
 
files 179
106 km.
Beurs AEX
AEX 421.96
+ / - +0.86%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

‘Ik ga er in 2015 op vooruit’


Verstuur