Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

Nederlandse pensioenfondsen hebben hun gemiddelde dekkingsgraad de afgelopen maand zien verbeteren. Eind februari stond deze graadmeter, die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, op 106 procent. Dat is een stijging van 3 procentpunt ten opzichte van de maand ervoor, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

'Keuze betrekt consument meer bij pensioen'

Een beperkte keuzemogelijkheid moet de betrokkenheid van consumenten bij het opbouwen van hun pensioen vergroten. Dat is de boodschap die overheidsplatform Wijzer in geldzaken wil meegeven aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Die werkt aan manieren waarop het pensioenstelsel hervormd zou kunnen worden.

 Lees verder
 

'Iedereen lijdt pijn bij hervormen pensioen'

Iedereen zal pijn moeten lijden als het Nederlandse pensioenstelsel hervormd wordt. Werknemers, werkgevers en ook gepensioneerden zullen mee moeten betalen als de doorsneepremie wordt afgeschaft.

 Lees verder
 

'SER-advies pensioenstelsel desastreus'

Een verdere individualisering van de pensioenen zal desastreus uitpakken. Deze vrees uiten de koepelorganisaties van gepensioneerden KNVG en NVOG na het vrijdag vastgestelde advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te hervormen.

 Lees verder
 

Pensioenfonds DNB vroeg 'extreem hoge pensioenpremie'

Het personeel van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen jaren een extreem hoge pensioenpremie aan het pensioenfonds van de toezichthouder betaald.

 Lees verder
 

Pensioneren steeds vaker bij 65 jaar of ouder

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan is verder opgelopen, deze ligt nu op 64,1 jaar.

 Lees verder
 

Pensioneren steeds vaker bij 65 jaar of ouder

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan is verder opgelopen, deze ligt nu op 64,1 jaar, twee tiende jaar hoger dan in 2013 en ongeveer een halfjaar hoger dan in 2012.

 Lees verder
 

Rentedip drama voor pensioenpotje

Niet alleen pensioenfondsen zuchten onder de historisch lage rente. Voor individuele spaarpotjes voor extra pensioen is de lage rente een drama.

 Lees verder
 

Hoogte lijfrente-uitkeringen valt zwaar tegen

Niet alleen pensioenfondsen zuchten onder de historisch lage rente. Voor individuele spaarpotjes voor extra pensioen is de lage rente een drama.

 Lees verder
 

Hoe gezond is uw pensioenfonds?

De pensioenfondsen scoren op de beurs, maar uw uitkering staat onder druk. Kijk hier hoe uw eigen pensioenfonds er voor staat.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad meeste grote pensioenfondsen omlaag

De dekkingsgraad van vier van de vijf grote Nederlandse pensioenfondsen is afgelopen jaar gedaald. Alleen bij het pensioenfonds Bouw steeg de dekkingsgraad.

 Lees verder
 

PvdA: risico's blijven delen bij pensioenen

De PvdA wil graag meedenken over een hervorming van het pensioenstelsel, maar hecht er veel waarde aan dat de risico's bij het pensioensparen gedeeld blijven worden. Tweede Kamerlid Roos Vermeij zegt dat in reactie op een advies van de SER.

 Lees verder
 

SER: pensioenpotje moet persoonlijker worden

Werknemers moeten in de toekomst een persoonlijk pensioenpotje gaan opbouwen. De doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de oudedagsvoorziening van ouderen, moet verdwijnen. Maar om risico's zoveel mogelijk samen te delen, moet het nieuwe pensioensysteem wel collectieve elementen blijven houden.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad pensioenfonds Zorg en Welzijn omlaag

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) komt onder de nieuwe rekenregels uit op 102%.

 Lees verder
 


DNB roept om pensioen op maat

Geef mensen met een hoog inkomen meer verantwoordelijkheid over hun pensioen. Zij kunnen een hoger risico dragen en hebben meer ruimte om zelf bij te sparen.

 Lees verder
 

AFM: zelf beslissen over pensioenopbouw

Werknemers moeten ervoor kunnen kiezen om minder pensioenpremie in te leggen als ze dat willen.

 Lees verder
 

Jongeren willen langer werken voor hoger pensioen

Jongeren van 18 tot 34 jaar willen langer doorwerken om te kunnen genieten van een hoger pensioen.

 Lees verder
 

Pensioenfonds houdt oude rekenrente

Pensioenfondsen hoeven per 1 januari niet met een nieuwe rekenrente te gaan rekenen. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt op verzoek van de Eerste Kamer De Nederlandsche Bank (DNB) in te stemmen met uitstel totdat Brussel met een richtlijn voor Europese verzekeraars komt.

 Lees verder
 

Senaat behandelt pensioenregels volgende week

De Eerste Kamer behandelt een plan voor aanscherping van de pensioenregels toch volgende week. Als het wordt aangenomen, kan het op 1 januari ingaan, zoals het kabinet wil. De senatoren hebben dat dinsdag besloten. Tot dusver was het onduidelijk of de nieuwe pensioenregels nog dit jaar behandeld zouden worden. Het debat werd eerder uitgesteld.

 Lees verder
 

Pensioenfederatie vreest premieverhoging

Als de Eerste Kamer niet nog dit jaar de nieuwe pensioenspelregels goedkeurt, zullen pensioenfondsen in nood hun premie volgend jaar moeten verhogen. Daarvoor waarschuwt de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van de fondsen. Ze voorziet „dramatische gevolgen”. De fondsen hebben hun premies voor volgend jaar al vastgesteld. Volgens de Pensioenfederatie is het „ondoenlijk” om ze weer te veranderen, zo schrijft ze op haar website.

 Lees verder
 

Klijnsma houdt vast aan pensioenplan

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) houdt vast aan haar plan om de pensioenregels volgend jaar strenger te maken. Dat blijkt uit een brief die ze donderdag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Volgens Klijnsma moeten „knelpunten” in het huidige systeem snel worden weggenomen om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in problemen raken.

 Lees verder
 

Senaat wil pensioenplan nog niet behandelen

De Eerste Kamer wil nog niet debatteren over een plan om de pensioenregels strenger te maken. Ze wil eerst antwoorden hebben van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) op een aantal kritische schriftelijke vragen. De behandeling van het wetsvoorstel zou eerst volgende week plaatsvinden, maar is nu een week verschoven. De tijd wordt daarmee erg krap, want de nieuwe regels moeten per 1 januari ingaan.

 Lees verder
 

Positieve rendementen pensioenfondsen in november

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in november geprofiteerd van positieve rendementen. Hun gemiddelde dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, stond eind november op 109 procent. Dat is ongeveer 2 procentpunt hoger dan de maand ervoor, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

Meer koopkracht door verlaging premie ABP

Premiebetalende deelnemers in het pensioenfonds ABP gaan er volgend jaar grofweg 1 procent in koopkracht op vooruit. De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent. ABP maakte de maatregelen donderdag bekend.

 Lees verder
 


5.5 °C
W5
 
files 594
703 km.
Beurs AEX
AEX 480.49
+ / - -1.1%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

‘De belastingaangifte is makkelijker geworden'


Verstuur