Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

De Nederlandse pensioenfondsen stonden er vorige maand financieel weer iets beter voor. Dat is te danken aan een stijging van de rente, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt woensdag.

 Lees verder
 

Vier van de tien gepensioneerden leven soberder

Vier van de tien gepensioneerden leven soberder dan voordat zij met pensioen gingen. Daarnaast heeft 7 procent van de gepensioneerden een bijbaantje om het pensioen aan te vullen.

 Lees verder
 

Starter negeert risico´s pensioen

Starters op de arbeidsmarkt hebben geen enkel oog voor de risico´s van hun pensioenvoorziening. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction.

 Lees verder
 

Opsteker voor wie binnenkort met pensioen gaat

Een opsteker voor mensen die binnenkort met pensioen gaan en dan nadeel ondervinden van de huidige, zeer lage rente. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat de zogenoemde 'pensioenknip' tijdelijk opnieuw invoeren. Die regeling biedt mensen de mogelijkheid om hun pensioen niet verplicht in één keer te laten uitkeren. Dat moet nu nog wel.

 Lees verder
 

Keuzevrijheid met pensioen, kunnen we het aan?

Een belangrijke keus die gemaakt moet worden bij de herinrichting van ons pensioensysteem, is de mate van keuzevrijheid. Zowel het Centraal Plan Bureau – bij haar vergelijking van een 4-tal internationale pensioenstelsels – als Netspar (van de Universiteit van Tilburg) concludeerden afgelopen week dat er inderdaad meer keuzevrijheid moet komen.

 Lees verder
 

'Pensioen voor eigen risico' blijft dalen

Circa 900.000 werknemers met een 'pensioen voor eigen risio' zagen hun aanspraken in het eerste kwartaal van 2015 met gemiddeld 47 euro per maand verder dalen. De lage rente drukt zwaar op pensioenen op basis van  een beschikbare premieregeling.

 Lees verder
 

'Vertrouwen in pensioenstelsel groeit'

Nederlanders hebben weer wat meer vertrouwen in ons pensioenstelsel. Liet vorig jaar 70% van de Nederlandse beleggers weten te beleggen met het expliciete doel om te zijner tijd het pensioen aan te vullen, of stond op het punt om dat te gaan doen, dit jaar is dat percentage gedaald tot minder dan de helft van alle Nederlandse beleggers.

 Lees verder
 

Wanneer mag u met pensioen?

Omdat we allemaal ouder worden, moeten we langer doorwerken. Als hierover iets in het nieuws komt, levert dit altijd verhitte reacties op. Zo ook vorige week, toen de Eerste Kamer instemde met het voorstel van het kabinet om de aow-leeftijd sneller naar 67 te laten stijgen.

 Lees verder
 

’Geef werknemer eigen spaarpot’

De overheid moet werknemers fiscaal stimuleren een spaarpot te vullen, die zij naar eigen inzicht kunnen inzetten als zij eerder met (deeltijd)pensioen willen, of werkloos of arbeidsongeschikt raken. Dat opperde financieel planner en DFT-columnist Kapé Breukelaar gisteren in het DFT Debat ’Zeker van inkomen?!’

 Lees verder
Bevat:
 

AOW-leeftijd versneld omhoog

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het versneld verhogen van de AOW-leeftijd. Werknemers krijgen in 2018 pas AOW als zij 66 jaar zijn, terwijl de AOW-leeftijd in 2021 naar 67 jaar gaat.

 Lees verder
 

Pensioenfondsen staan er beter voor

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei verbeterd. De fondsen profiteerden van de gestegen rentes op de financiële markten. Dat meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

 Lees verder
 

'Integriteit pensioenfondsen onderbelicht'

Pensioenfondsen kijken nog onvoldoende naar de manier waarop zij hun integriteitsrisico's inschatten, op bijvoorbeeld belangenverstrengeling en fraude.

 Lees verder
 


Pensioenbelegger APG boekt flinke winststijging

APG heeft een prima jaar achter de rug. Het beheerd vermogen van de pensioenuitvoerder steeg naar €399 miljard, een toename van €56 miljard.

 Lees verder
 

Positie pensioenfondsen niet verbeterd

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in april niet verbeterd ten opzichte van de vorige maand. Zoals ze er nu voorstaan, blijft de kans klein dat de pensioenen de komende jaren kunnen meestijgen met de inflatie (indexatie).

 Lees verder
 

Pensioenpremie dubbel zo hoog

Duizenden werkgevers wacht een nare verrassing als ze een nieuw pensioencontract afsluiten. Door de lage rente en hoge levensverwachting stijgt de premie soms wel 100%.

 Lees verder
 

Pensioenpremie verdubbelt

Duizenden werkgevers wacht een nare verrassing als ze een nieuw pensioencontract afsluiten. Door de lage rente en hoge levensverwachting stijgt de premie soms wel 100%.

 Lees verder
 

Gratis online cursus: zo leert u beleggen voor uw pensioen

Hoe haalt u een hoger rendement op uw spaargeld? Wat is het juiste moment om u actief bezig te houden met uw pensioen? Binnen dit thema behandelen wij de invloed die u zelf op uw financiële toekomst heeft tijdens het gratis online event Vermogen voor Morgen op 22 en 23 april.

 Lees verder
 

Lage rente zit pensioenfondsen dwars

De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal verslechterd. De lage rente is de boosdoener. Die is er de oorzaak van dat de pensioenverplichtingen van de fondsen flink stijgen. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de goede beleggingsresultaten die de afgelopen maanden werden geboekt.

 Lees verder
 

'Een derde huishoudens bouwt te weinig op'

Bijna een derde van de Nederlandse huishoudens (30 procent) heeft na pensionering een inkomen van minder dan 70 procent van het huidige inkomen. Deze groep bestaat vooral uit zelfstandigen en gescheiden mannen en vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Netspar, een kenniscentrum op het gebied van pensioenen.

 Lees verder
Bevat:
 

Pensioenfondsen staan er iets slechter voor

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen maand financieel wat slechter voor komen te staan. De gemiddelde dekkingsgraad daalde in maart van 106 naar 104 procent, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt woensdag. Daarmee staat de graadmeter weer onder het vereiste minimum van ongeveer 105 procent.

 Lees verder
 

Pensioenfonds wil meer risico's kunnen nemen

Pensioenfondsen zouden meer risico's moeten kunnen nemen, nu hun financiële positie zo onder druk staat door de lage rentestand. Daarvoor pleitte Marcel Andringa, bestuurder bij metaalfonds PME, vrijdag in Het Financieele Dagblad.

 Lees verder
 

Spaargeld levensloop in rook op

Geld dat je opneemt uit de levensloopregeling kan door een ongelukkig toeval in rook opgaan. Een werknemer bij een mkb-bedrijf raakte €2750 bruto kwijt, doordat zijn werkgever failliet ging.

 Lees verder
 


Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

'Het is goed dat boetes tegen zwartrijden in het openbaar vervoer worden verdubbeld'


Verstuur