Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Johan Westra

'Koopkracht ouderen extra onder druk'

30 SEP 2015

ROTTERDAM - Gepensioneerden hebben komende jaren waarschijnlijk een stuk minder te besteden door de gewijzigde pensioenregels. Onderzoeksbureau Aon Hewitt heeft uitgerekend dat de koopkracht van gepensioneerden hierdoor komende tien jaar met gemiddeld 5 procent extra omlaag gaat, bij sommige fondsen zelfs meer dan 10 procent.

De terugval komt bovenop een koopkrachtverslechtering van tenminste 2 tot 3 procent waar ze in de oude situatie al mee te maken zouden gaan krijgen. Aon keek naar de effecten van de nieuwe pensioenregels die dit jaar van kracht werden en naar de gevolgen van de aanpassing van de rekenrente die De Nederlandsche Bank (DNB) deze zomer doorvoerde.

 

Vul hier uw gegevens in: Wanneer mag ik met pensioen?

 

Vooral die laatste ingreep raakt ouderen. Door de gewijzigde rekenrente vallen de verplichtingen van pensioenfondsen miljarden euro's hoger uit. Hierdoor zullen de fondsen de pensioenen voorlopig niet kunnen verhogen (indexeren).

Portemonnee

Gepensioneerden voelen het extra koopkrachtverlies direct in hun portemonnee, werknemers pas nadat zij met pensioen zijn gegaan. "Maar zonder wijziging van de pensioenregeling zullen de premies van de meeste pensioenfondsen stijgen", zegt pensioenexpert Frank Driessen van Aon. "En dan daalt ook bij werknemers de koopkracht op korte termijn."

Mogelijk zullen sommige fondsen ook meer moeten korten dan ze bij de oude pensioenregels hadden gemoeten. Dat zou dan nog een extra tegenvaller betekenen. Eventuele pensioenverlagingen heeft Aon niet in de koopkrachtberekeningen meegenomen.

Onderzoek Klijnsma

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is ook bezig met een onderzoek naar de effecten van de lage rente, de nieuwe pensioenregels en de nieuwe rekenrente.

"Dat doen we in samenwerking met sociale partners, DNB, het Centraal Planbureau (CPB) en de Pensioenfederatie. Zoals we de Tweede Kamer hebben laten weten, brengen we de effecten uiterlijk 9 oktober in kaart. Dan hebben we een goed totaalbeeld", laat het ministerie in een reactie weten.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik houd nauwkeurig mijn uitgaven bij in een (digitaal) kasboek


Verstuur