Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Jan van Eijndhoven

’Pensioenen korten na rentebesluit’

10 MRT 2016

Rotterdam - De Pensioenfederatie, de belangenbehartiger namens 220 pensioenfondsen, vindt het „vervelend” dat de Europese Centrale Bank zijn belangrijkste rentetarief verder heeft verlaagd. Door het besluit is de kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten nog groter geworden, aldus een woordvoerder.

„Er is al gewaarschuwd: zelfs bij een ongewijzigde rente was de situatie voor de fondsen beroerd geweest”, aldus de zegsman. „Nu de rente daalt, wordt het alleen maar erger.” De rente weegt van alle factoren het zwaarst op de dekkingsgraad van de pensioenfondsen, „en hij gaat al jaren de verkeerde kant op”.

Dramatisch

De grootste fondsen ABP en PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. De aanhoudend lage rente speelt hen al een hele tijd parten. De Pensioenfederatie spreekt van een „dramatisch effect”. „Nederlandse gepensioneerden en mensen die pensioen opbouwen betalen in feite de rekening van het beleid van de ECB.”

Herstelplannen

Probleem is dat de fondsen te weinig rendement behalen op de aandelenmarkten, terwijl hun verplichtingen door de lage rentestand flink in waarde zijn gestegen. Volgens de regels moeten ze daarom aan herstelplannen werken om echte financiële nood voor te zijn, ondanks dat ze nog altijd miljardenvermogens beheren. „Dat er meer geld in kas is dan ooit maar dat er misschien toch gekort moet worden, is steeds moeilijker uit te leggen”, beaamt de zegsman van de Pensioenfederatie.

Slapen

Een besluit om te korten of niet wordt genomen op basis van de dekkingsgraad op 31 december van dit jaar. Komende week komen de eerste fondsen naar buiten met hun dekkingsgraden voor februari. De Pensioenfederatie-woordvoerder: „Die zullen niet de boodschap geven ’Gaat u maar rustig slapen’.”

'Enorme gevolgen'

Ook vakbond FNV waarschuwt voor pensioenkortingen. “De gevolgen van deze ECB-maatregel om op korte termijn de economie te stimuleren, zijn enorm. Door de rente te verlagen, lopen pensioenfondsen en het pensioengeld van mensen steeds grotere risico’s en komt het korten van de pensioenen steeds dichterbij”, zegt Gijs van Dijk, dagelijks bestuurder FNV.

FNV hoopt op een politieke oplossing om het pensioengeld van mensen te beschermen tegen de gestuurde lage rente, zo schrijft de vakbond op zijn website. “Die oplossing moet generatie-evenwichtig zijn en voorkomen dat de koopkracht van mensen nog verder daalt. Korten op pensioenuitkeringen is funest voor portemonnee en vertrouwen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.81
+ / - +0.6%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur