Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een pensioenpotje.
Een pensioenpotje.
Foto: HOETINK, ROBERT

'Collectief pensioen is passé'

08 SEP 2016

AMSTERDAM - De meeste Nederlanders willen af van het huidige, collectieve pensioenstelsel en willen meer keuzevrijheid. Slechts een kwart wil niets veranderen aan het huidige stelsel. Dat meldt ABN Amro MeesPierson donderdag op basis van eigen onderzoek.

Deutsche Bank wankelt. Volgen nu Nederlandse banken?


Verstuur

Bijna 42 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een individuele pensioenopbouw. Een derde zietvolgens ABN Amro MeesPierson het meeste heil in een pensioenstelsel dat een combinatie van collectieve en individuele opbouw is.

Vrije keuze

Ook wil driekwart van de mensen zelf kiezen waar hun pensioen wordt ondergebracht. Dat kan nu meestal nog niet. Overigens zou bijna de helft van de mensen dan kiezen voor een pensioenfonds. Opvallend volgens dit onderzoek van ABN Amro MeesPierson is dat bijna twee op de tien zouden kiezen voor een bank, een taak die banken nu nog niet mogen uitvoeren.

Zeven op de tien mensen willen dat pensioenopbouw verplicht wordt, ook voor zelfstandigen. Ook wil een meerderheid de mogelijkheid krijgen om een deel van de pensioenopbouw te gebruiken om een hypotheek af te lossen of de optie hebben om tijdelijk géén pensioenafdracht te betalen in tijden van krapte.

Pensioenpot

D66 ziet in het rapport van ABN Amro MeesPierson een ,,belangrijk signaal dat het draagvlak voor het huidige pensioenstelsel afbrokkelt'', zo laat Kamerlid Van Weyenberg in een reactie weten. ,,Ik hoop dat politieke partijen leiderschap tonen en in hun verkiezingsprogramma's nu wel met oplossingen komen." D66 wil mensen een eigen pensioenpot geven met meer zeggenschap en maatwerk.

Lees hier meer over je pensioen

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag.


Verstuur