Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Voor ouderen valt er steeds minder te lachen nu in pensioenen en AOW wordt ingegrepen.
Voor ouderen valt er steeds minder te lachen nu in pensioenen en AOW wordt ingegrepen.
Foto: Getty Images

AOW-uitkering bij latrelatie omhoog

22 JAN 2014 Ruud Mikkers

Samenwonende AOW’ers die allebei hun eigen huis aanhouden, kunnen rekenen op een hogere AOW-uitkering. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) versoepelt de regels voor lattende stellen per 1 februari.

Ongehuwde AOW’ers die een eigen (huur)woning hebben krijgen voortaan 70 procent AOW, indien ze een partner hebben die ook een eigen (huur)woning heeft. Vanuit de Tweede Kamer was veel kritiek op de strenge samenwoonregels waarop lastig kon worden toegezien door de controlerende instantie Sociale Verzekeringsbank (SVB).

In de ogen van de controleurs van de SVB bleken AOW’ers soms samen te wonen, terwijl die mensen er zelf van uitgingen gescheiden huishoudens te voeren. Dat had gevolgen voor de hoogte van de uitkering, plus dat er een boete bovenop kwam.

Kritiek

Veel gehoorde kritiek was dat onder andere onduidelijk was hoeveel tijd gepensioneerden bij elkaar mogen doorbrengen voordat ze samenwonen en of bijvoorbeeld de auto gedeeld kan worden. Voor veel ouderen was absoluut niet duidelijk waar de grens lag.

„De wetsaanpassing zal heel veel onduidelijkheid wegnemen”, hoopt D66-Kamerlid Van Weyenberg. Volgens hem wisten gepensioneerden vaak niet waar ze aan toe waren door de vage regels en vreesden veel goedwillende AOW’ers per ongeluk de wet te overtreden. „Ik ben blij dat er nu een eind is gekomen aan die onduidelijkheid”, aldus Van Weyenberg.

De wetswijziging heeft tot gevolg dat het kabinet meer geld kwijt is aan AOW-uitkeringen. Naar schatting gaat het om zo’n 25 miljoen euro per jaar. Klijnsma heeft hiervoor geld gereserveerd op haar begroting. Een AOW’er die alleen woont en een eigen huurwoning heeft, ontvangt een AOW-uitkering van 70 procent van het netto minimumloon. Een getrouwde of samenwonende AOW’er ontvangt 50 procent van het netto minimumloon.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%

Meest gelezen op OverGeld.nl