Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Pensioenfonds Nederlandsche Bank dicht bij gevarenzone

29 DEC 2011

Zelfs het pensioenfonds van De Nederlandsche Bank (DNB) lijdt zwaar onder de crisis. Het fonds van de toezichthouder van pensioenfondsen moet zich net als zijn soortgenoten zorgen maken over zijn dekkingsgraad. Deze komt gevaarlijk dicht bij de gevarenzone, vlak voor een belangrijk ijkmoment. Zakt het nog verder, dan komt ook de oudedagvoorziening van de DNB-medewerkers zelf in het gedrang.

De voorspelling dat pensioenfondsen niet kunnen voldoen aan toekomstige betalingsverplichtingen, is ook van toepassing op de toezichthouder zelf. De dekkingsgraad van het DNB-pensioenfonds stond eind november op 100,4 procent, terwijl de kritische grens 100 procent is. De dalende aandelenkoersen en grondstofprijzen zorgden een paar jaar geleden er al voor dat een herstelplan noodzakelijk bleek.

Op oudejaarsdag worden de dekkingsgraden van pensioenfondsen gemeten. Zakt deze beneden de 100 procent, dan is de kans groot dat het pensioenfonds in kwestie in het voorjaar van 2012 gedwongen is een korting op het pensioen aan te kondigen. Deze gaat dan in april 2013 in. In het voorjaar schommelde het percentage van het Pensioenfonds DNB nog rond de 110 procent.

Het Pensioenfonds DNB is bestemd voor medewerkers met een dienstverband bij De Nederlandsche Bank (DNB). Ook het pensioen van de nieuwe president Klaas Knot staat dus onder druk.

De ambitie van het DNB-fonds is ’een duurzaam en betrouwbaar pensioenfonds te zijn dat zijn financiële verplichtingen en ambities nu en in de toekomst waar kan maken’.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur