Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Redding voor pensioenen

24 SEP 2012 Wouter de Winther

DEN HAAG - Miljoenen pensioendeelnemers kunnen opgelucht ademhalen. Het kabinet geeft de pensioenfondsen ruimte door de regels rond de rekenrente te versoepelen.

Vandaag presenteert het ministerie van Sociale Zaken samen met De Nederlandsche Bank (DNB) de nieuwe rekenmethode. Het kabinet koppelt de langetermijnrente aan de zogenaamde Ultimate Forward Rate (UFR). Hierdoor stijgt de rekenrente van de huidige 2 procent flink, ultiem tot iets boven 4 procent. Door de nieuwe rekenmethode stijgen de dekkingsgraden van alle fondsen en hoeft er minder te worden gekort.Niet uit de problemenDe nieuwe rekenrente zorgt er naar verwachting niet voor dat alle pensioenfondsen meteen uit de problemen zijn. Sommige fondsen staan er zo slecht voor dat een korting onontkoombaar is. De meeste pensioenspaarpotten krijgen door de nieuwe regels wel een flinke steun in de rug waardoor de schade beperkt wordt. Kortingen zullen circa een derde lager uitvallen. Menig fonds ontspringt daardoor zelfs de dans.In het mislukte Catshuisakkoord was de koppeling aan de UFR ook al voorgesteld. „Op basis van de actuele inzichten in beurskoersen, rente en te hanteren UFR, zal de gemiddelde korting op pensioenen in 2013 en 2014 daarmee dichtbij nul liggen”, zo staat in het akkoord dat eind april op de onderhandelingstafel lag.

Stijgende levensverwachting

De fondsen zijn weliswaar qua inleg rijker dan ooit maar moeten door de opgelopen levensverwachting aan veel meer mensen veel langer pensioen uitkeren. Daar komt nog bij dat de fondsen, die hun vermogen beleggen, door de kredietcrisis en eurocrisis rake klappen opliepen op de beurs.De lage rente, die nu nog wordt berekend, zorgde ervoor dat de fondsen snel meer geld aan moesten trekken of besparen om aan de wettelijke eisen te voldoen. Zo zijn de afgelopen jaren de pensioenpremies verhoogd en is de pensioenuitkering bij veel fondsen niet aangepast aan de inflatie.Dat bleek voor veel fondsen niet genoeg, waardoor een forse korting de komende jaren gevaarlijk dichtbij kwam.

Reacties: goed, maar nog niet genoeg

De Pensioenfederatie, belangenbehartiger van honderden pensioenfondsen, vindt dat er met de maatregelen te weinig wordt gedaan om de renteproblemen van pensioenfondsen tegen te gaan. Zie hier de reactie van de Pensioenfederatie.

Ouderbond ANBO is positiever en vindt de maatregelen een goede aanzet. De vakbond benadrukt wel dat echte hervorming van het pensioenstelsel uitblijft. Zie hier de reactie van ouderenbond ANBO.

Vakcentrales en werkgeversorganisaties FNV, CNV, MHP, VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland constateren dat het pakket aan maatregelen nog niet ver genoeg gaat. Ze willen dat een nieuw kabinet met hen gaat praten en uiteindelijk met nieuwe afspraken komt om pensioenen veilig te stellen.

Ook de KNVG, de koepel van Nederlandse pensioenverenigingen, ziet nog geen duurzame oplossing in de maatregelen. Klik hier voor hun reactie.Politiek

VVD-Kamerlid Helma Lodders noemt de aanpassing van de rekenrente een een eerste stap. Zie dit artikel

Het CDA wacht nog even af met een reactie, maar wil eerst een onderzoek van experts naar de effecten van de maatregelen voor jongeren en ouderen, aldus Kamerlid Pieter Omtzigt .

De PvdA vindt het aanpassen van de rekenrente een realistische stap, zegt Kamerlid Roos Vermeij .

Ook 50PLUS, de politieke partij die opkomt voor de belangen van ouderen, is niet tevreden omdat er ondanks de aanpassing van de rekenrente toch nog gekort zal worden op pensioenpremies. Zie hier de reactie van 50PLUS.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.7 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - 0.0%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ik vertrouw online rekentools voor bijvoorbeeld een hypotheek


Verstuur