Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Pensioenpijn noopt tot lang doorwerken

20 JUL 2012 Sameer van Alfen

Werknemers beseffen nauwelijks dat de pensioenpijn in ons land enorme gevolgen heeft voor hun oude dag. Omdat ze weinig trek hebben in sparen voor later zit er tegen die tijd weinig anders op dan veel langer door te werken. Zelfs als het pensioen al is ingegaan.

Dat voorspellen deskundigen na de slechte cijfers die grote pensioenfondsen gisteren presenteerden. Zij regelen het aanvullende pensioen dat Nederlanders opbouwen via hun baas. De pensioengiganten meldden dat de kortingen in 2013 waarschijnlijk doorgaan. Meer verlagingen in 2014 worden niet uitgesloten.

Gevaar

„Gepensioneerden weten inmiddels wel zo’n beetje wat de gevolgen zijn”, zegt pensioendeskundige Theo Gommer. „Zij krijgen elke maand enkele tientjes minder op hun bankrekening gestort. Maar werknemers voelen een pensioenverlaging niet direct in hun portemonnee. En daar schuilt juist het gevaar.”

Gommer: „Stel dat je vijfduizend euro aan pensioen hebt opgebouwd en dat bedrag wordt in twee jaar met tien procent gekort. Dan staat de teller in 2014 ineens op 4500 euro. De vraag is of dat bedrag ooit wordt goedgemaakt. We leven in onzekere tijden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Meest gelezen op DFT

poll image

Stelling DFT Geld

Ouderen kunnen er niets aan doen dat ze niet aan het werk komen


Verstuur