Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Compensatie AOW-gat alleen bij lage inkomens

24 JAN 2013

DEN HAAG - Alleen mensen met een inkomen tot 150 procent van het minimumloon krijgen compensatie voor het AOW-gat dat ontstaat door verhoging van de AOW-leeftijd. Dat staat in een brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. Haar woordvoerster heeft een bericht in de Volkskrant hierover bevestigd.

budget kleren kleding geld bezuinigen minder uitgeven sale winkelen shoppen
Foto: ANP

Het kabinet houdt hiermee vast aan afspraken in het regeerakkoord, al breidt Klijnsma de groep die recht heeft op compensatie iets uit.

Vanaf dit jaar wordt de AOW-leeftijd in stapjes verhoogd. Mensen die al gestopt zijn met werken, ondervinden daar financieel nadeel van. Ze krijgen later AOW dan ze hadden gedacht.

De compensatie geldt voor mensen die op 1 januari van dit jaar al met vut of prepensioen waren en die minder dan 150 procent van het minimumloon ontvangen. Ook mensen die een uitkering hebben geregeld bij een verzekeringsmaatschappij die op hun 65e stopt, komen in aanmerking. Dat laatste is een uitbreiding ten opzichte van de eerdere plannen.

Het inkomen van deze groep wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Volgens Klijnsma gaat het dit jaar om zo'n 11.000 mensen. Dat worden er komende jaren steeds minder.

De vakbeweging eiste eerder een ruimere compensatie. Vakcentrale FNV reageert woedend op de brief van Klijnsma. Volgens FNV-pensioenbestuurder Ton Rolvink schiet de regeling „schromelijk tekort”. „85 procent van de mensen heeft hier niets aan en zakt door het ijs. De inkomensgrens van 150 procent van het minimumloon, 2200 euro bruto per maand, is veel te krap.” De FNV vecht de regeling aan bij de rechter.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.72
+ / - +0.97%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Geld bij elkaar leggen in een bv om een huis te kopen (voor mijn kind). Goed idee!


Verstuur