Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

ANBO: laksheid kabinet mede-oorzaak kortingen

01 FEB 2013

WOERDEN - PENSIOEN De pensioenkortingen die vrijdag door een groot aantal pensioenfondsen zijn aangekondigd, zijn mede veroorzaakt door „laksheid“ van het kabinet. Dat liet ouderenbond ANBO in een eerste reactie weten.

„Er lagen concrete voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel”, zo benadrukt de bond, „maar de implementatie en wettelijke verankering zijn tot 2015 uitgesteld door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.”

ANBO wijst erop dat het huidige pensioenstelsel knelt voor pensioenfondsen, onder meer omdat deze nu geen mogelijkheid hebben om financiële tegenvallers over meerdere jaren uit te smeren. Ook vindt de bond dat de fondsen te weinig tijd hebben gekregen zich voor te bereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd.

De Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG) stelt daarbij dat ouderen onevenredig en onnodig zwaar worden gedupeerd. KNVG-voorzitter en oud-staatssecretaris van Financiën Martin van Rooijen noemt het ook „niet te verkopen” dat de pensioenfondsen op uitkeringen korten, terwijl zij 2012 wel met enorme vermogensgroei afsloten. Hij pleit ervoor dat de nu aangekondigde kortingen over een periode van 10 jaar worden verdeeld.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
.6 °C
OZO1
Beurs AEX
AEX 454.98
+ / - +1.2%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Voor Sinterklaas koop ik vooral cadeaus, voor kerst vooral eten


Verstuur