Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer gedaald

04 FEB 2013

ROTTERDAM - De Nederlandse pensioenfondsen zijn er vorige maand opnieuw iets minder goed voor komen te staan. Net als in december is de gemiddelde dekkingsgraad in januari met een procentpunt gedaald, naar 101 procent. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, dat dagelijks de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

DNB: minder fondsen korten op pensioenen
Foto: ANP

Vorige week werd bekend dat een aantal grote pensioenfondsen per 1 april voor het eerst in de geschiedenis gaat korten op de pensioenuitkeringen, omdat hun dekkinggraad eind 2012 op een te laag niveau uitkwam. Een dekkingsgraad van boven 100 procent betekent dat pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De vereiste minimale dekkingsgraad is echter 105 procent.

De verplichtingen van pensioenfondsen stegen in januari met 0,3 procent in waarde, terwijl de waarde van de beleggingen van de fondsen met 0,8 procent daalde. De rente, die van invloed is op de waarde van de verplichtingen, kende in januari weliswaar een stijging, maar doordat wordt uitgegaan van een driemaandse middeling heeft deze stijging nog niet direct effect op de dekkingsgraad. De rentestijging had anderzijds wel een negatief effect op de waarde van de obligatieportefeuille.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.32
+ / - -0.84%
Populair
Actueel
Tips van redactie
poll image

Stelling DFT Geld

Moet de EU een eind maken aan de wirwar van snelweg- en milieuvignetten?


Verstuur