Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Dekkingsgraad ABP voldoet aan norm DNB

08 NOV 2013

HEERLEN - De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP, het grootste van Nederland, is in oktober gestegen tot 106,2 procent. Daarmee voldoet het fonds aan de norm die toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) stelt, zo meldde het vrijdag.

Foto: ANP

Dat wil overigens nog niet zeggen dat de pensioenen niet hoeven te worden gekort. Daarvoor moet de dekkingsgraad ook eind december boven de vereiste 104,2 procent staan. De afgelopen jaren was bij ABP de dekkingsgraad, die aangeeft in welke mate een pensioenfonds in staat is aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen, vrijwel voortdurend onder de maat.

In april zag ABP zich daarom genoodzaakt de pensioenen van alle deelnemers met 0,5 procent te verlagen. De korting trof zowel gepensioneerden als werkenden die nog pensioen aan het opbouwen zijn.

De dekkingsgraad kan van maand tot maand sterk fluctueren. Onder meer de langetermijnrente en het rendement op beleggingen zijn daarop van invloed. Beide factoren leverden in oktober een positieve bijdrage. Eind september stond de verhouding tussen het beschikbaar vermogen en de pensioenverplichtingen nog op 103,3 procent.

12.4 °C
ZZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 454.04
+ / - -1.14%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling DFT Geld

In New York is verhuren via Airbnb bijna zo goed als verboden. Goede zaak.


Verstuur